CANDIDA ALBICANS – Cichy zabójca

Źródło: Andrzej Janus, http://www.zdrowie.klips.org/cichy_zabojca_nowy.htm

CANDIDA ALBICANS (Nazwa polska – Bielnik Biały)

CO WIEMY O ROLI FLORY BAKTERYJNEJ JELIT

O roli bakteryjnej flory jelitowej w organizmie wiemy już dużo. Już od pierwszych godzin życia w układzie pokarmowym człowieka rozwija się mikroflora bakteryjna. W sterylnym środowisku jelit noworodka powstają szczepy bakterii, które odgrywają ważną rolę w funkcjonowaniu układu immunologicznego i wspieraniu procesów trawiennych. Następuje w nich przyswajanie wody i substancji odżywczych dostarczanych z pokarmem.

Niestrawiony w jelicie cienkim błonnik pokarmowy, w jelicie grubym ulega fermentacji. W efekcie przemian chemicznych powstają cząsteczki kwasu mlekowego i krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Jeden z nich, kwas butrynowy, dostarcza energii komórkom nabłonka jelita grubego i poprawia wchłanianie substancji mineralnych. Ma również korzystny wpływ na metabolizm lipidów i glukozy w wątrobie Jelita człowieka są siedliskiem bardzo wielu gatunków drobnoustrojów. Można podzielić je na dwie grupy: niezbędne dla życia gospodarza oraz tzw. saprofityczne, niekoniecznie potrzebne. Tymi przyjaznymi bakteriami u niemowląt jest Bifidobacterium Infantis, u dorosłych ludzi Lactobacillus Acidophilus. Około 50% stolca składa się z bakterii jelitowych. W sumie ich ilość jest dziesięciokrotnie większa niż całkowita ilość komórek naszego organizmu. Biorą udział w syntezie witamin kompleksu B, przeróbce węglowodanów, białek i tłuszczów, obniżają poziom cholesterolu, odtruwają wątrobę poprzez neutralizowanie w jelitach szkodliwych substancji i przedostawaniu się ich do krwioobiegu, usuwają z organizmu metale ciężkie. W stanie pełnego zdrowia ilość przyjaznych i nieinwazyjnych bakterii jest w stałej liczebnej równowadze. W okresach obniżonej odporności organizmu przewagę liczebną uzyskują bakterie drugiej grupy przekształcając się w inwazyjne szczepy patologiczne. Ich gwałtowny rozwój prowadzi do nieuchronnej infekcji objawiającej się nie tylko biegunką, ale zakłóceniem równowagi całego organizmu. Powszechnie stosowana antybiotykoterapia zabija nie tylko bakterie patologiczne ale również przyjazne naszemu ustrojowi. Po takiej kuracji znacznie dłużej trwa okres odbudowy flory bakteryjnej jelit, niż okres trwania samej infekcji i powrotu do zdrowia. W okresie rekonwalescencji mała ilość przyjaznych nam bakterii nie jest w stanie stworzyć zapory ochronnej w jelitach przed rozwojem chorób wywołanych przez drożdżaki oraz inne gatunki grzybów.

DROŻDŻAK – CANDIDA ALBICANS

Należy przypuszczać, że prawdziwą plagą obecnego wieku nie będą wcale bakterie ale drożdżaki, Candida Albicans i około 80 jego odmian. Z medycznego punktu widzenia są obojętne dla organizmu i noszą nazwę enbiontów, ale w określonych warunkach stają się patogenem. Tymi sprzyjającymi warunkami są: kwasica metaboliczna oraz procesy gnilne w jelitach. Mamy najczęściej z nimi do czynienia w okresie infekcji wirusowej czy bakteryjnej, przebiegającej z gorączką. Okres spadku odporności organizmu przyczynia się do przyspieszonego rozwoju grzyba. Biorąc pod uwagę, że infekcje bakteryjne czy wirusowe, najczęściej leczy się antybiotykiem, osłabia się dodatkowo system odporności oraz przy okazji niszczy prawidłową florę bakteryjną jelit, której zadaniem jest ochrona przed nadmiernym rozwojem drożdżaków. Cytoplazma (zawartość koloidowa wnętrza komórki za wyjątkiem jądra) obumarłej komórki zaatakowanej przez Candida stanowi dodatkowe źródło pożywienia dla rozwijającego się grzyba. Zaczyna on wytwarzać grzybnię, która wrasta w otaczające je tkanki powodując jej uszkodzenie, a z jej nitek zaczynają się rozsiewać zarodniki. W sprzyjających warunkach rozmnaża dzięki nim bezpłciowo przez pączkowanie. Grzybnia (wegetatywne ciało grzyba, splot nitkowatych strzępek) wytwarza specjalny rodzaj enzymu rozpuszczającego strukturę białka (proteolityczny) i dzięki temu z łatwością penetruje i wrasta w tkanki. Wydziela również specyficzny rodzaj toksyn, które dodatkowo osłabiają system immunologiczny oraz wywierają bezpośrednie działanie na ośrodkowy układ nerwowy (OUN). Uszkadzając błonę śluzową i kosmki (uwypuklenia błony śluzowej) wyścielające od wewnątrz ścianę jelit, zmniejszają powierzchnię wchłaniania składników pokarmowych, powodują wzrost przepuszczalności do krwioobiegu alergenów pokarmowych oraz metali ciężkich. Alergeny są substancjami chemicznymi o budowie białek, glikoproteidów – połączeń białek i cukrów lub wielocukrów, które po wprowadzeniu do organizmu drogą pozajelitową lub przez uszkodzony nabłonek jelitowy czy oddechowy powodują swoiste odczyny alergiczne. Te szkodliwe czynniki oraz toksyny wytworzone przez drożdżaka zwane aflatoksynami (związki o działaniu mutagennym i rakotwórczym), przedostają się z krwią do wątroby, gdzie muszą być oczyszczone. Zużywają one enzymy odtruwające oraz tlen, niezbędny do oddychania komórkowego. Blokują również dostęp do komórek wątroby innym substancjom odpadowym powstającym w trakcie naturalnej przemiany materii. W ten sposób lawinowo narasta ilość niewydalonych toksyn i powstaje tzw. toksemia czyli zatrucie organizmu związane z niezdolnością organizmu do wydalenia zbędnych produktów przemiany materii i toksyn. Nie mniej narażona na uszkodzenia jest trzustka, w której stwierdza się obecność alkoholu etylowego i aldehydu octowego. Wiąże się to z zakłóceniem produkcji enzymów trawiennych wydzielanych do jelita cienkiego, co objawia się zaburzeniami w trawieniu i przyswajaniu strawionych białek. W korzystnych dla siebie warunkach grzyb wytwarza żeński hormon płciowy 17-beta-estradiol. Skutkiem jego działania na organizm jest rozwój piersi u dziewczynek, zaburzenia cyklu menstruacyjnego u kobiet.
U mężczyzn obserwuje się ginekomastię ? rozrost tkanki gruczołowej piersi. Ponieważ drożdżaki odżywiają się czystą glukozą i aminokwasami, pochłaniają one duże ilości składników odżywczych i cząsteczki tlenu żywiciela. Człowiek odczuwa nieustanną potrzebę jedzenia słodyczy oraz białka. W stanach głodu, w skrajnych wypadkach pojawia się zjawisko hipoglikenii, tzn. gwałtownego spadku stężenia cukru w surowicy. Odczuwa się duży dyskomfort psychiczny, spadek samopoczucia, utratę energii, bóle głowy. Jest znana symbioza Candidy z najbardziej inwazyjnymi bakteriami jakimi są gronkowce i paciorkowce. Ponieważ grzybnia wydziela enzym proteolityczny rozkładający podłoże białkowe, resztki rozpadłych komórek stanowią wspaniałe podłoże do namnażania się tych bakterii. Korzyścią obopólną jest przełamanie bariery ochronnej organizmy, jaką jest system immunologiczny gospodarza. W tym wypadku nawet niewielka ilość bakterii wywołuje rozległy stan zapalny. Drugą nie mniej groźną odmianą drożdżaka jest Candida Parapsilosis. W zasiedlaniu preferuje jelito grube i cienkie. Ponadto bytuje w obrębie śluzówki jamy ustnej i gardła, pęcherza moczowego i drogach moczowych, u kobiet w obrębie pochwy a u mężczyzn w prostacie. Ponieważ drożdżaki osiągnęły znacznie wyższy szczebel rozwoju niż bakterie, lepiej i szybciej potrafią przystosować się do zmieniających się warunków środowiska zewnętrznego. Są w związku z tym trudniejsze do zniszczenia.

O NEGATYWNEJ ROLI ALDEHYDU OCTOWEGO W INWAZJI DROŻDŻAKIEM

Najwięcej szkód w organizmie jakie wywołuje Candida, jest związanych z jego produktami odpadowymi, które wytwarza. Toksycznie działający aldehyd octowy ma negatywne oddziaływanie na ośrodkowy, obwodowy układ nerwowy, wewnątrzwydzielniczy i system odporności ustroju. Może blokować w receptory acetylocholinowe w spoidle wielkim mózgu (corpus calosum), który pełni rolę największej stacji przekaźnikowej impulsów nerwowych w ośrodkowym układzie nerwowym. Gromadzi się w mózgu, rdzeniu kręgowym, nerwach obwodowych, mięśniach i tkankach.
Zaobserwowano, że molibden może neutralizować działanie produktów ubocznych drożdży do formy, które organizm może wydalić. Jest chemicznie odpowiedzialny za rozbijanie aldehydu octowego do kwasu octowego. Aldehyd octowy kumuluje się dlatego, gdyż może być wydalony z ustroju tylko pod postacią metabolitów kwasu octowego. W wyniku kolejnych przemian kwasu octowego, tworzy się z niego acetylo-koenzym, który bierze udział w dalszych procesach energetycznych organizmu. Kumulacja aldehydu octowego w tkankach wywołuje zaburzenia motoryki mięśni, rozdrażnieniu, niepokój. Picie alkoholu etylowego wzmaga tworzenie się aldehydu octowego. Enzymy o nazwie oksydaza aldehydowa i dehydrogenaza aldehydowa neutralizują aldehyd do mniej toksycznych związków chemicznych. Substancją, z której tworzy się aldehyd octowy jest alkohol etylowy (etonol). Jest produktem fermentacji węglowodanu drożdży i stąd jego związek z Candida. Sądzi się, że działanie aldehydu octowego na organizm jest większym źródłem uszkodzenia tkanki u alkoholików niż sam etanol. Do przemiany aldehydu octowego do octowego kwasu i do acetylo koenzymu, NAD ( amid niacyny) jest potrzebny enzym oksydaza aldehydowa a jego działanie jest uzależnione od obecności riboflawiny (wit.B2), żelaza i molibdenu. Wydaje się wręcz nieodzowne wprowadzenie do diety osób zakażonych Candida tych związków .
Czynnikiem sprzyjającym rozwojowi bakterii korzystnych dla stanu naszego zdrowia – Lactobacillus Bulgaricus i Bifidobacterium jest witamina B5 ( kwas pantotenowy. Dzięki temu, ze podnosi w organizmie poziom enzymów potrzebnych do rozkładu aldehydu octowego, wit.B5 przeciwdziała pojawieniu się objawów neurologicznych ? mgły mózgowej?, oraz zwiększa próg wrażliwości organizmu na oddziaływanie alergenów.
Sugeruje się podawać codziennie 300 ug Molibdenu w trzech podzielonych dawkach przynajmniej przez 4 miesięcy.

PROSTY TEST NA WYKRYCIE ZAKAŻENIA CANDIDA ALBICANS

Candida Simple Test

Wypróbuj tę prostą metodę aby zobaczyć, czy masz infekcję candida. Rano po wstaniu z łóżka zbierz trochę śliny w ustach. Napełnij szklankę wodą i napluj do niej zebraną śliną. Sprawdzaj wodę co 15 minut, mniej więcej przez jedną godzinę. Jeżeli będziesz miał infekcję drożdży candida, widoczne będą sznury (jak nogi) opadające na dół szklanki od śliny pływającej na wierzchu. Innym wariantem jest rozdrobniona ślina pływająca pod postacią chmury w roztworze, opadająca na dno szklanki lub zawieszona w wodzie jak mgła aerozolowa. Jeżeli nie ma żadnych sznurów i ślina spływa jednolitym strumieniem na dno szklanki przez jedną godzinę, nie jesteś prawdopodobnie zarażony drożdżami candida.

ALERGIE JAKO NASTĘPSTWO INWAZJI CANDIDY

Alergie na pleśnie mają ścisły związek z Candidą ze względu na krzyżowe reakcje alergiczne. Zjawisko to wynika z podobieństwa budowy struktury organicznej jednych i drugich. Organizm broniąc się przed inwazją drożdżaka wytwarza swoiste przeciwciała. Odpowiedzią na kontakt z zarodnikami pleśni innych grzybów zawartych w powietrzu, otoczeniu jest właśnie reakcja alergiczna pod postacią wysypek skórnych a nawet napady astmy oskrzelowej. Po rozpoznaniu u pacjenta jakichkolwiek objawów alergii, przewlekłych chorób oskrzeli, astmy oskrzelowej, zlecam natychmiast wykonanie posiewu kału na obecność zarodników grzybów, wymazy z nosa i gardła w kierunku gronkowca i paciorkowca, badanie kału na obecność pasożytów i wymaz z okolicy odbytu na jaja owsików. Przebadałem około 100 pacjentów z objawami alergii (w tym dzieci) i u wszystkich, oprócz jednego dziecka wykryłem obecność dużej ilości zarodników Candida Albicans. Jest to badanie ilościowe oznaczone maksymalnie czterema plusami. U wszystkich tych ludzi ilość zarodników wynosiła 3-4 plusy. Wykryłem również u połowy przebadanych, obecność w organizmie gronkowca (Staphylococcus), który w podobny sposób co drożdżaki, zdecydowanie obniża odporność organizmu. Po likwidacji Candidy, gronkowca i paciorkowca, ustępują wszelkiego typu reakcje alergiczne. Zejściem zmian zapalnych są blizny ściany jelit, układu oddechowego, narządów wewnętrznych. Są one już niestety najczęściej utrwalone i w późniejszym okresie zauważa się upośledzenie ich funkcji. Dlatego niezwykle istotne jest wczesne wykrycie w organizmie drożdżaka aby zapobiec nieodwracalnym uszkodzeniom.

OBJAWY INFEKCJI DROŻDŻAKOWEJ

W krajach rozwiniętych liczbę osób cierpiących na schorzenia spowodowane przez tego drożdżaka ocenia się na powyżej 30% populacji . Przyjmowanie tabletek drożdżowych będących wspaniałym źródłem witamin i minerałów nie ma z nimi nic wspólnego. W warunkach prawidłowych ilość drożdżaków w obszarze jelit jest niewielka. W przypadku zachwiania składu flory bakteryjnej, natychmiast zaczynają namnażać się bakterie patologiczne i drożdżaki. Candida to drożdże tygrysy, podstępne, skrycie działające, niesłychanie groźne i niebezpieczne a na dodatek potrafiące świetnie maskować się. Każda ze znanych 80 odmian preferuje do swojego rozwoju rożne narządy, Praktycznie, działając miejscowo, mogą zaatakować każdy narząd poprzez swoje strzępki grzybni a toksyny przez nie produkowane spowodować nawet dolegliwości układu nerwowego i zaburzenia psychiczne. Ulubionym miejscem jego rozwoju jest błona śluzowa jamy ustnej, pochwy, pęcherza moczowego, jelita grubego. Znane są śmiertelne przypadki drożdżycy płuc. Pierwotną lokalizacją drożdżaków jest z reguły jelito grube. Z tego miejsca grzybnia rozrastając się przerasta wszystkie tkanki i narządy żywiciela. Najczęściej pierwszym sygnałem patologicznego rozrostu Candidy jest długotrwała męcząca biegunka po doustnej antybiotykoterapii lub odwrotnie zaparcia stolca objawiające się również niestrawnością, gazami, mdłościami, bólami brzucha. U dzieci sygnałem alarmowym są tzw. atopowe (niewiadomego pochodzenia), zapalenia skóry, pleśniawki w jamie ustnej. Ściana jelit małego dziecka jest niedojrzała biologicznie a tym samym nieszczelna. Fizjologicznie umożliwia przenikanie przeciwciał zawartych w mleku matki do organizmu dziecka chroniąc jego organizm przed patogenami. Noworodek jest bardzo często zarażony Candidą w łonie matki, bądź do infekcji dochodzi w czasie porodu. Po wprowadzenia do diety mleka krowiego, czy innego obcogatunkowego białka pojawia się skumulowana reakcja również na substancje organiczne zawarte w grzybni i zarodnikach drożdżaka. Jest to miejscowy stan zapalny śluzówki jelit oraz objawy ogólne nazywane atopowym zapaleniem skóry, pokrzywką, stanem skurczowym mięśniówki oskrzeli, obturacyjnym (oskrzeliki i oskrzela zablokowane duża ilością lepkiej śluzowej wydzieliny) zapaleniem oskrzeli itd. Język jest najczęściej obłożony białym nalotem, może pojawić się świąd i zaczerwienienie w okolicy odbytu, złe wchłanianie składników pokarmowych, wszelkie odczyny alergiczne na składniki organiczne i nieorganiczne, w tym dym tytoniowy. Bardzo często Candida jest przyczyną bezpłodności zarówno kobiet jak i mężczyzn. Statystycznie, w chwili obecnej w Polsce, co druga para małżeńska boryka się z problemem bezpłodności, a co piąta nie może mieć dziecka. Pojawienie pacjentów skarżących się na rozliczne nieokreślone schorzenia nastąpiło po tym, kiedy współczesna medycyna zdecydowała się leczyć większość schorzeń infekcyjnych antybiotykami o szerokim spektrum działania. Są one w oczywisty sposób powiązanie łańcuchem przyczynowo skutkowym ? zniszczenie bakterii patologicznych i prawidłowej flory jelitowej > spadek odporności organizmu > rozrost drożdżaków w obrębie jelita grubego > grzybice wielonarządowe. Wielokrotnie lekarze różnych specjalności przysyłali do mnie pacjentów skarżących się nieokreślone poczucie choroby Ponieważ zaordynowane wcześniej leczenie nie przynosiło efektów, traktowani byli przez nich jako notoryczni hipochondrycy i symulanci. Niektórzy z nich leczeni byli psychiatrycznie. Badania dodatkowe ujawniały stan zaawansowanej grzybicy jelit, a zebrany wywiad wskazywał na zajęcie również narządów wewnętrznych. Po zakończonej kuracji, odsyłałem pacjenta z opisem przeprowadzonego leczenia do lekarza prowadzącego. Z niezrozumiałych dla mnie powodów spotykałem się z niedowierzaniem i ignorowaniu zalecanego dalszego postępowania z chorym.

Cechą rozpoznawczą inwazji Candida Albicans jest hipoklikemia (obniżony poziom cukru we krwi) z całym zespołem objawów towarzyszących jak: niepohamowana chęć jedzenia słodyczy, picia alkoholu takiego jak wino, piwo, nadmierny apetyt na pieczywo drożdżowe, pszenne kaszki i ziemniaki.

Przedstawiam poniżej skargi pacjentów, u których podejrzewam istnienie w organizmie drożdżycy :

Zaburzenia ze strony ośrodkowego układu nerwowego (OUN)
o zaburzenia pamięci, stan chronicznego zmęczenia, ospałość, brak energii, trudności w przyswajaniu wiedzy i w nauce
o mgła umysłowa
o zaburzenia równowagi
o senność
o obniżony nastrój
o krytykanctwo
o napady lęku i płaczu
o nadpobudliwość psychoruchowa
o nerwowość, wybuchowość, niecierpliwość
o uporczywe stany depresyjne, depresja maniakalna
o bóle i zawroty głowy
o niepokój i roztargnienie
o przewlekła irytacja
o zmienność nastroju, napady paniki, płaczu
o brak koncentracji
o zburzenia pamięci, trudności w zapamiętywaniu
o zaburzenia snu i bezsenność
o chronicznie zły humor
o autyzm
o choroby psychiczne (w tym schizofrenia)
o mikroskopijne rozsiane uszkodzenia mózgu
o ucisk ponad, za uszami, uczucie opuchnięcia głowy
o alkoholizm

Narząd ruchu
o osłabienie i bóle mięśni
o mrowienie w kończynach
o brak koordynacji ruchowej
o obrzęk ścięgien
o niezdolność do wysiłku
o sztywność i bóle stawów
o reumatyczne zapalenie stawów
o zaburzenia koordynacji ruchowej
o bóle mięśni
o obrzęki stawów

Przewód pokarmowy
o łaknienie słodyczy
o nadwaga, niedowaga
o spękane usta i biały nalot na języku
o ciągłe odchrząkiwanie
o zapalenie czerwieni wargowej
o suchość w ustach i gardle
o nietolerancje i alergie pokarmowe
o wrzodziejące zapalenie jelita grubego
o zaparcia lub biegunki
o metaliczny smak w ustach
o nieokreślone bóle brzucha
o burczenie, przelewanie, gazy jelitowe
o zaburzenia trawienia
o zgaga
o swędzenie i pieczenie w okolicy odbytu, śluzowate stolce
o żylaki odbytu
o nadwrażliwość i nietolerancja: mleka, glutenu pszenicy, żyta
o rozdrażnienie z równoczesną chęcią jedzenia słodkich rzeczy

Narząd moczo – płciowy.
o nawracające niebakteryjne zapalenia pęcherza moczowego i dróg moczowych
o częste oddawanie moczu
o uczucie pieczenia i swędzenia w czasie oddawania
o zapalenie prostaty
o niechęć do kontaktów seksualnych
o impotencja
o zanik popędu płciowego
o zapalenie błony śluzowej macicy
o niepłodność
o kurcze i bóle w okresie miesiączkowania
o napięcie przedmiesiączkowe

Skóra.
o sucha skóra, łuszcząca się
o nadmierna potliwość skóry
o obrzęk skóry twarzy-najczęściej poranny
o zimne ręce i stopy, obniżona poniżej 36,6 temperatura ciała
o kruche i zabrązowione paznokcie
o pokrzywka
o pseudołuszczyca
o nawracające grzybice skóry
o utrata włosów
o eczema (wypryski skórne)
o trądzik
o tendencja do pękania naczyń i łatwego powstawania siniaków
o nieprzyjemny zapach skóry stóp
o mysi zapach skóry mimo częstego mycia

Układ oddechowy.
o problemy z zatokami szczękowymi i czołowymi
o częste infekcje bakteryjne i wirusowe
o zapalenia uszu
o płytki oddech, uczucie braku powietrza
o dychawica oskrzelowa (astma )
o sapanie przy oddychaniu
o uczucie zapchanego nosa i wyciekanie wydzieliny
o świąd w nosie
o bóle gardła
o podrażnienie krtani
o chrypa, pogorszenie głosu
o przewlekły suchy kaszel z tendencją do zaostrzenia się
o sztywność i uczucie napięcia w klatce piersiowej

Narząd wzroku.
o pieczenie i łzawienie spojówek
o ciemnie plamki przed oczami (mroczki)
o zaburzenia widzenia pod postacią rozmazywania się obrazu

Układ hormonalny
o Niedoczynność tarczycy

Nadwrażliwość na kosmetyki, substancje chemiczne, dym tytoniowy, perfumy.
Biorąc pod uwagę moją wieloletnią obserwację osób chorujących na stwardnienie rozsiane (SM-sclerosis multiplex), podejrzewam, że Candida Albicans przyczynić się może również do rozwoju tego schorzenia. Dr. Hulda Regehr Clark w swojej książce “Kuracja życia” podejrzewa w rozwoju tego schorzenia. inwazję pasożyta o nazwie przywra. Zastanawiające jest to, że u wielu osób chorujących na tę chorobę, w badaniu TK (tomografia komputerowa) widoczne są w OUN rozsiane ogniska zapalne.

CZYNNIKAMI SPRZYJAJĄCYMI ROZWOJOWI GRZYBA SĄ :
– antybiotyki o szerokim spektrum działania
– osłabiony system immunologiczny
– kortykosteroidy, gestageny stosowane w kuracjach hormonalnych i antykoncepcji
– wielokrotne ciąże
– promienie rentgenowskie, elektromagnetyczne
– leczenie preparatami immunosupresyjnymi
– leki przeciwalergiczne i przeciwreumatyczne
– infekcje bakteryjne i wirusowe, zakażenia pasożytami
– przewlekły stres, brak snu i odpoczynku
– toksyny nazywane konserwantami, środki ochrony roślin
– cukier
– dieta wysokowęglowodanowa z nadmiarem białka, tłuszczów stałych
– niedobór w diecie błonnika roślinnego
– nadużywanie kawy, alkoholu, nikotyny
– picie zanieczyszczonej wody z kranu
– spożywanie słodzonych i gazowanych napojów
– praca w pomieszczeniach zakurzonych, wilgotnych, klimatyzowanych

Obecnie nie ma możliwości nieinwazyjnego wykrycia grzybicy poszczególnych narządów. Typowym przypadkiem masywnej infekcji drożdżakiem było 6 letnie dziecko skierowane do mnie z przewlekłymi, silnymi bólami brzucha. W zleconych badaniach dodatkowych, posiew kału na grzyby wykazał najwyższy poziom zarodników Candida Albicans a obraz USG wykazał płyn wysiękowy między pętlami jelit w miednicy mniejszej jako obraz stanu zapalnego wywołanego przez uszkodzenia rozrastającej się grzybni. Po zastosowaniu odpowiedniego leczenia i zmianie diety dolegliwości te ustąpiły w krótkim czasie. Bardzo trudnym do zrozumienia dla mnie jest to, dlaczego współczesna naukowa medycyna ignoruje fakt inwazji drożdżaków oraz chorób, które one powodują. Niektórzy bardziej świadomi lekarze próbują leczyć te choroby podając antybiotyki przeciwgrzybicze. Nie osiągają pozytywnego efektu, gdyż Candida jeszcze szybciej niż bakterie tworzy szczepy oporne na zastosowane antybiotyki. Nie zalecają również zmiany sposobu odżywiania. Ignorują lekarzy stosujących leki homeopatyczne i pochodzenia naturalnego oraz nie uważają za celowe wzmacnianie systemu immunologicznego. Uszkodzenie systemu odporności otwiera szeroko wrota wszelkim infekcjom bakteryjnym i wirusowym. Rozwijające się inne schorzenia maskują w organizmie obecność drożdżaka. Zdarza się, ze ostateczna diagnozę stawia anatomopatolog.

AUTYZM. /aktualizacja z dn. 29.06.2005/

Wydaje się prawdopodobne, że znaczna liczba dzieci, u których stwierdzono autyzm, padła ofiarą infekcji drożdżakami. Uważam, że gdyby zakażenie byłoby wcześnie wykryte i podjęte byłyby działania lecznicze, symptomy autyzmu zmalałyby w znacznym stopniu. Istnieje też wiele dowodów na to, że Candida może spowodować autyzm i może zaostrzyć wiele problemów zdrowotnych u osób z autyzmem, zwłaszcza tych, u których choroba pojawiła się późno. Nie wyleczona drożdżyca u matki, może być podstawową przyczyną rozwoju autyzmu u nowo narodzonego dziecka. Są to objawy skumulowania w organizmie dziecka toksyn, pochodzących od matki. Bardzo ryzykowne a wręcz niebezpieczne wydaje mi się podawanie antybiotyków kobiecie w ciąży, ze względu na możliwość infekcji drożdżakiem. Objawem wskazującym na inwazję grzyba u kobiety są przewlekłe migreny, uporczywe bóle głowy, przebyte zapalenia narządów rodnych oraz niepohamowana chęć jedzenia słodyczy. W typowym przypadku zakażenia Candidą, dziecko rozwija się zupełnie normalnie pod względem fizycznym i psychicznym do 18-24 mies. życia. Pojawia się mowa, wykazuje normalny poziom zainteresowania rodziną i otoczeniem. Następnie dochodzi do zachorowania na banalną infekcję bakteryjną czy wirusową, którą leczy się antybiotykiem o szerokim spektrum działania. W trakcie leczenia bądź po, pojawia się lekka biegunka ale lekarz z reguły informuje rodziców, że są to niestety objawy nietolerancji antybiotyku czy objawy uboczne jego stosowania. Antybiotyk niszczy nie tylko bakterie patologiczne ale również zagnieżdżone w jelicie grubym o dobroczynnym działaniu na stan naszego zdrowia. Wtedy właśnie pojawia się biegunka, gdyż miejsce tych dobrych bakterii zajmują szybko mnożące się bakterie patologiczne. Ponieważ drożdżaki są bardziej inwazyjne od bakterii i mają lepsze własności adaptacyjne, wypierają w krótkim czasie bakterie. Rzadko zwraca się uwagę na to, aby w tracie antybiotykoterapii włączyć do diety bakterie z grupy Bifidum a u starszych dzieci i dorosłych Lactobacillus Acidophilus. Grzybnia Candidy zaczyna wydzielać dwa typy toksyn. Enzym protelityczny rozpuszcza białkowe podłoże jelita co stanowi świetną odżywkę dla żyjących z nim w symbiozie bakterii patologicznych. Drugi rodzaj jest swoistego rodzaju neurotoksyną, mającą powinowactwo do ośrodkowego układu nerwowego (mózgu). Wkrótce potem pojawiają się złowieszcze zamiany. Zatrzymuje się rozwój mowy, potem zdolność mowy zaczyna zanikać i z czasem dziecko zupełnie przestaje mówić. W ciągu kilku najbliższych tygodni lub miesięcy przestaje reagować na bodźce zewnętrzne, traci zainteresowanie rodzicami i otoczeniem. Zatroskani rodzice szukając pomocy u specjalistów dowiadują się, że ich dziecko cierpi na autyzm o opóźnionym początku. Dr. William Shaw prowadząc badania, odkrył w moczu osób chorych na autyzm niezwykłe metabolity mikrobowe. Wyniki prowadzonych na świecie badań biochemicznych u osób autystycznych dotyczyły wielu metabolitów, oznaczanych w płynie mózgowo-rdzeniowym, osoczu, moczu, a także w preparatach pochodzących z biopsji różnych narządów. Uzyskiwane różnice w stężeniu badanych związków w stosunku do norm laboratoryjnych, w różnym stopniu korelowały z nasileniem objawów choroby i jej stanu zawansowania. Zwrócono uwagę na zwiększone wydalanie kwasu moczowego. Jaekken i Van den Berghe odkryli, że autyzmowi towarzyszy niedobór enzymu liazy adenilobursztyniannu, który w konsekwencji powoduje jej wzrost stężenia w osoczu i zwiększone wydalanie z moczem, a także kwasu moczowego. Stan taki obserwowuje się niekiedy innych przypadkach, nie związanych z powyższym blokiem metabolicznym lub innymi zaburzeniami przemiany purynowej. Również w badaniach prowadzonych przez zespół gdańsko-poznański, stwierdzono duże wydalanie kwasu moczowego, przy wykluczeniu bloków przemiany puryn oraz uwzględnieniu wpływu Ludzie ci poddani leczeniu przeciwgrzybiczemu bardzo dobrze reagowali na leki i uzyskiwano znaczącą poprawę w ich stanie zdrowia. Poprawiał się kontakt wzrokowy, funkcja mowy, koncentracja uwagi. Zaobserwowano w trakcie powrotu do zdrowia znaczne zmniejszenie ilości kwasów organicznych w moczu oraz pogorszenie stanu zdrowia na początku kuracji. Jest to związane z masywnym uwalnianiem się neurotoksyn z rozpadłego organizmu grzyba i jego wpływu na funkcje organizmu. Poprawa następuje po wydaleniu ich w naturalny sposób przez organizm. W celu przyspieszenia wydalania toksyn polecam picie większej ilości wody uzyskanej z filtra o odwróconej osmozie bądź wody niskomineralizowanej z dodatkiem naturalnego magnezu.

ZAKAŻENIE DROŻDŻAKOWE NARZĄDÓW PŁCIOWYCH

Do zakażenia dochodzi najczęściej droga kontaktów seksualnych. Grzybice nie są groźne, ale uciążliwe. Skóra staje się zaczerwieniona, piecze i swędzi. Na skutek pocierania swędzenie wzmaga się. Następną oznaka infekcji jest biała wydzielina. Czasami grzybica przyjmuje postać nawrotową. U mężczyzn z reguły brak jest jakichkolwiek dolegliwości. Czasami jednak drożdżaki mogą osiedlać się na skórze męskich narządów płciowych, pod napletkiem, a nawet w prostacie, zakażając nasienie, wywołując zaczerwienienie skóry lub ból podczas ejakulacji. U kobiet najczęstszym objawem jest intensywny świąd sromu i pochwy, pieczenie przy oddawaniu moczu i stosunkach, zaczerwienie i obrzęk tkanek pochwy oraz białe, serowate upławy o nieprzyjemnym zapachu. Czynnikiem etiologicznym jest głównie Candida Albicans. Notuje się jednak ostatnio coraz więcej przypadków wywołanych przez inne szczepy z rodzaju Candida Kefyr. Rozwojowi zakażeń grzybiczych pochwy sprzyjają: ciąża, doustne środki antykoncepcyjne, cukrzyca, zażywanie antybiotyków, leczenie hormonalne oraz zaburzenia w zakresie układu odpornościowego. Wpływ na rozwój grzybicy może mieć również noszenie ciasnej bielizny z tworzyw sztucznych. Powoduje to utrzymywanie się wilgotności i nadmierne przegrzanie tej części ciała, stwarzając mikroklimat korzystny dla grzybic. Nasilenie objawów grzybicy jest wynikiem interakcji jaka zachodzi między organizmem gospodarza a komórkami grzyba. W pewnej liczbie przypadków obecności grzybów nie towarzyszą objawy kliniczne, lub są one bardzo dyskretne. W skrajnych przypadkach mogą być bardzo nasilone. Występuje wtedy silny świąd, pieczenie, obrzęk śluzówki w ujściu pochwy, serowate upławy. Często jedynym dowodem istnienia grzybicy pochwy u kobiety jest wystąpienie tej infekcji u partnera seksualnego. Manifestuje się to zaczerwienieniem żołędzi i napletka, świądem, pieczeniem oraz pojawieniem się białawych nalotów na żołędzi. W pierwszym okresie infekcji grzybiczej u kobiet podstawowe znaczenie ma tzw. pierwsza linia obrony. Jest to obrona miejscowa, nieswoista, czyli mechanizm nie dopuszczający do wtargnięcia grzyba. U kobiet czynnikiem tym jest kwasowość pochwy, która w prawidłowych warunkach wynosi pH 4,5. Kwasowość ta jest utrzymywana głównie przez kwas mlekowy, który powstaje z glikogenu zmagazynowanego w komórkach nabłonka pochwy. Rozkład glikogenu do glukozy powodują bakterie z rodzaju Lactobacillus czyli pałeczki kwasu mlekowego, stale obecne w prawidłowej florze pochwy. Używanie do higieny intymnej dobrych środków myjących o kwaśnym pH, łagodzi objawy związane z zakażeniem grzybiczym, pomaga w ich leczeniu oraz w pewien sposób zapobiega infekcji grzybiczej poprzez utrzymanie kwaśnego pH tej okolicy. Zwykłe mydło nie ma tych właściwości, ponieważ ma odczyn zasadowy. Duże znaczenie w profilaktyce ma również noszenie przewiewnej, bawełnianej bielizny.

O WPŁYWIE GLUTENU NA MASKOWANIE OBJAWÓW KANDYDOZY /aktualizacja w dn. 28.06.2005 /

Gluten to białka roślinne, występujące w pszenicy, życie, owsie i jęczmieniu, nadające kleistość i ciągliwość mące po zmieszaniu jej z wodą. Jego trwałość i zdolność do utrzymania powstającego dwutlenku węgla w czasie fermentacji drożdżowej zachodzącej w zakwaszonym cieście, warunkuje pulchność ciasta po wypieczeniu.
Nietolerancja glutenu występująca u niektórych osób doprowadza do choroby jelit nazwanej: Chorobą trzewną, inaczej – Celiakią. Osoby z nietolerancją glutenu powinny przestrzegać diety bezglutenowej.

Niektóre produkty spożywcze w diecie bezglutenowej można podzielić na naturalne:
– ryż
– kukurydza
– soja
– proso
– gryka
– ziemniaki
– tapioka
– fasola
– groch
– amarantus (szarłat)
– chleb świętojański
– mąka z orzechów
– maniok, słodkie ziemniaki.

Otrzymane w wyniku modyfikacji żywnośći zawierającej gluten:
– skrobia pszenna bezglutenowa

Gluten mogą również zawierać takie produkty jak:
– wyroby garmażeryjne,
– mielone mięso, parówki, pasztety
– wędliny
– żółty ser
– słodycze,
– nadziewana czekolada
– cukierki
– owoce
– piwo
– leki
Jedną z metod stwierdzenia czy dany produkt zawiera mąkę, jest test na zawartość skrobii. Należy do płynu lugola dodać nieznany produkt. Pod wpływem skrobii płyn lugola zmieni kolor z pomarańczowego na czarny.

Objawy nietolerancji glutenu są bardzo podobne do objawów zakażenia drożdżakiem Candida Albicans. Czynnikiem różnicującym jedną chorobę od drugiej są badania laboratoryjne.

Przedstawiam poniżej listę objawów wspólnych dla obu chorób:
– zespół przewlekłego zmęczenia
– znużenie, niechęć do pracy fizycznej i umysłowej
– bóle głowy
– bóle mięśni i ścięgien
– ból gardła, powiększenie węzłów chłonnych szyi
– osłabienie czucie skórnego, mrowienie, pieczenie, swędzenie
– dychawica oskrzelowa ( astma oskrzelowa )
– przewlekłe zapalenie zatok obocznych nosa
– alergie pokarmowe
– drażliwość
– bóle brzucha
– zaparcia stolca lub biegunka
– zdęcia brzucha (gazy)
– wykwity skórne wielopostaciowe wielopostaciowe – w okolicach łokci, kolan, szczytu pośladków, części wyprostnych ramion, szyi i owłosionej skóry głowy
– pragnienie jedzenia słodyczy
– zgaga
– wymioty
– objawy niedokrwistości połączone z kołataniem serca

Objawy charakterystyczne tylko dla kandydozy:
– stopa atlety
– obniżenie temp. ciała poniżej 36,6 *C
– zimne poty i / albo poty nocne
– uczucie osłabienia w dni wilgotne bądź po kąpieli
– spadek samopoczucia przy ekspozycji na pleśnie, kurz, substancje chemiczne, środki zanieczyszczające środowisko
– bóle serca
Objawy charakterystyczne tylko dla Celiakii:
– drętwienie rąk i stóp, zawroty głowy pojawiające się w chorobie trzewnej z powodu niedoboru kwasu foliowego
– objawy grypopodobne oraz objawy przypominające grypę jelitową – grypa pod postacią biegunki, osłabienie i bóle mięśni, kości
– zawroty głowy – około 5% osób chorych na celiakią doznaje uszkodzenia nerwu nerwów obwodowych oraz komórek ośrodkowego układu nerwowego. Rodzaj dolegliwości jaki pojawia się, wynika z tego, jaki rodzaj komórek uległ uszkodzeniu oraz jak jest ono rozległe. Objawy więc są bardzo różnorodne: dźwięczenie, gwizd i hałas w uszach, drętwienia stóp, zaburzenia pamięci świeżej, zawroty głowy
– niepłodność obu płci, poronienia u kobiet
– nieregularne cykle miesiączkowe albo ich brak, opóźnienie pierwszej miesiączki, bóle – z powodu niskiego poziomu estrogenu niskie poziomy estrogenu
– niepłodność obu płci, poronienia u kobiet
– nieregularne cykle miesiączkowe albo ich brak, opóźnienie pierwszej miesiączki, bóle – z powodu niskiego poziomu estrogenu

WPŁYW DIETY WYSOKOWĘGLOWODANOWEJ ORAZ WYSOKOPRZETWORZONYCH PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH NA ROZWÓJ DROŻDŻAKA W ORGANIZMIE

W interesie producentów żywności jest uzyskanie maksymalnego terminu przydatności jej do spożycia. Osiąga się to dzięki pozbawieniu przetwarzanych roślin enzymów uaktywniających proces fermentacji na drodze pasteryzacji, dodawania środków konserwujących i stabilizatorów. W trakcie tej obróbki ulegają zniszczeniu naturalne witaminy, więc dodaje się sztuczne. Połączone działania stabilizatorów kwasowości i środków konserwujących zapobiegają jej psuciu się. Reklamując produkty żywnościowe zawierających syntetyczne witaminy jako przyjazne naszemu zdrowiu, co nie jest prawdą, handlowcy osiągają dzięki temu ich masową sprzedaż i oczywiście odpowiedniej wysokości dochody finansowe. Obecność naturalnych witamin i związków mineralnych w produktach spożywczych, sprzyja procesowi fermentacji. Dodatek chemicznych substancji konserwujących zapobiega temu procesowi. Żywność jaką mamy na rynku należy traktować jako wysokoprzetworzoną czyli ubogą w witaminy i związki mineralne, zawierającą substancje chemiczne, niszczące prawidłową florę bakteryjną jelit.

Należałoby więc zadać sobie pytanie i zabawić się w detektywa ? kto jest cichym zabójcą, producenci żywności, handlowcy, czy drożdżaki ? Może pomagają im lekarze, którzy bez zastanowienia przepisują na każdą dolegliwość antybiotyki i preparaty chemiczne? Może też przyczyniają się do tego producenci nawozów syntetycznych, środków ochrony roślin? Zagadkę tę do rozwiązania pozostawiam tobie czytelniku.

Skutki spożywania takich produktów nie dają o sobie znać natychmiast. Zmiany następują powoli w postaci niestabilnej i nieustannie pogarszającej się pracy systemu immunologicznego. Początkowo objawiać się to może skłonnością do zachorowań na infekcje wirusowe i bakteryjne. Później pojawiają się schorzenia tzw. cywilizacyjne jak: nadmierna otyłość, cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, zapalenia stawów, udary mózgu, choroba Alzheimera itp. Jeszcze poważniejszy problem pojawia się wówczas, gdy rozkojarzony system immunologiczny przestaje rozpoznawać w sposób prawidłowy obce substancje chemiczne, równocześnie traktując własne komórki jako agresora czy obcogatunkowe białko. Pojawiają się więc schorzenia z tzw. autoagresji. Paradoksem jest to, że człowiek stosujący wysokowęglowodanową dietę pozbawioną podstawowych składników witaminowo-mineralnych jest nieustannie głodny mimo, że spożywa znaczny nadmiar pożywienia ponad jego dobowe zapotrzebowanie kaloryczne. Organizm wszelkimi sposobami stara się wychwycić z żywności tak bardzo niezbędne pierwiastki i witaminy wysyłając do mózgu informacje i stanie głodu. W krajach zachodnich a szczególnie w USA spotyka się z powodu nadmiernej konsumpcji węglowodanów i tłuszczów stałych ludzi monstrualnie otyłych. Taki los czeka i nasze przyszłe pokolenia w Polsce, o ile nie przedsięweźmie się środków zapobiegawczych. Wątpię aby to nastąpiło, gdyż dominuje zasada osiągania zysków finansowych za wszelką cenę.
Nastolatki i u nas w Polsce chętnie piją Coca-Colę gdzie w 250 ml napoju rozpuszczonych jest 8 kostek cukru, napoje ,,wzbogacone? chemikaliami, jedzą hamburgery, których kotlet zawiera około 30 % – 40% tłuszczu stałego, frytki smażone na tzw. emulsjach tłuszczowych, chipsy, cukier rafinowany i wyroby cukiernicze, homogenizowane przetwory mleczne. Następstwem takiej diety jest drożdżyca objawiająca się trądzikiem, przewlekłymi bólami głowy, stanami przewlekłego zmęczenia, bólami kostno – stawowymi, przewlekłymi schorzeniami dróg oddechowych, alergią, nerwowością, trudnością w przyswajaniu wiedzy. Jest to oczywiście powiązane z częstymi wizytami u lekarza, dużą zużywalnością farmaceutyków, które często nasilają istniejące objawy różnorakich chorób. Nieśmiałe wypowiedzi na ten temat niektórych lekarzy i dietetyków nie są w stanie konkurować z naciskiem reklam w środkach masowego przekazu. Owoce, warzywa, naturalne soki są traktowane jako niepotrzebny do niczego dodatek do żywności. Po co to jeść, skoro można kupić puszkę sterylnego produktu. Sterylność ta wynika z powszechnej i coraz częściej stosowanej metody konserwacji produktów puszkowych, polegającej na krótkotrwałym napromieniowaniu dawkami niejonizującymi o dużym natężeniu energii. Po takim zabiegu w żywności pojawiają się niezwykle groźne substancje rakotwórcze oraz wolne rodniki tlenowe, hydroksylowe i tłuszczowe. Powoduje to niemal całkowite wyjałowienie produktów z naturalnych enzymów, witamin, bakterii i grzybów. Zachód jest opanowany lękiem przed bakteriami. Bardzo pochwalam czystość, ale histeryczny lęk przed zakażeniem jest naprawdę zjawiskiem patologicznym. Zła odporność na zachorowania spowodowana błędną dietą wywołuje corocznie falę paniki np. przed grypą, którą podsycają reklamami producenci farmaceutyków.

LECZENIE

Zasady ogólne.

Proces eliminacji drożdżaka z organizmu jest metodycznym, świadomym długotrwałym działaniem, wymagającym wielu poświęceń, cierpliwości i wytrwałości, przynoszącym pozytywne efekty w okresie odzyskiwania dobrego stanu zdrowia i samopoczucia. Pozbycie się toksyn uwalnia nasz umysł z ,,mgły mózgowej? i dzięki temu nasze życie staje się zdecydowanie bardziej wartościowe. Wielu pacjentów w okresie eliminacji drożdżaka wraca do diety wysokowęglowodanowej z nadmiarem cukru rafinowanego i w związku z tym leczenie rozpoczynamy od początku. Eliminacja z diety cukru, i wyrobów cukierniczych, zastosowanie preparatów roślinnych powoduje powolne obumieranie drożdżaka, czemu towarzyszy zwiększone wydzielanie toksyn do krwi, wywołując objawy przypominające zatrucie jak: zaburzenia równowagi i koordynacji wzrokowo-ruchowej, zmęczenie, rozdrażnienie, bezsenność, potliwość i niekiedy zaburzenia dyspeptyczne ze strony przewodu pokarmowego. Zdecydowanie zwiększy się łaknienie cukru, którym odżywia się Candida. Można je złagodzić pijąc soki z jarzyn rozcieńczone wodą. W celu łatwiejszego wydalenia toksyn, zalecam picie około 2 l dobrej jakościowo wody niskomineralizowanej bądź z filtra o odwróconej osmozie.

Leczenie powinno polegać na:
– zmianie diety i nawyków żywieniowych
– zmianie trybu życia
– wzmacnianiu systemu odporności organizm
– zastosowania terapii przeciwgrzybiczej
– pomocy psychologicznej

Leczenie ogólne rozpoczynam zastosowania diety niskowęglowodanowej z całkowitą eliminacja cukru i wyrobów cukierniczych. Wprowadzenie tego typu diety jest bardzo trudne ze względu na to, że cukier jest czynnikiem uzależniającym i w swoim wpływie na psychikę przypomina narkotyk. Niezbędna jest tutaj pomoc ze strony najbliższej rodziny w zwalczaniu nałogu jedzenia cukru i jego przetworów oraz chęci przejadania się. Niekiedy potrzebna jest pomoc psychologa. Podstawą mojego działania jest wzmocnienie systemu odporności jelit i tym samym całego organizmu na drodze podawania z pożywieniem bakterii Lactobacillus Acidophilus u dorosłych a u dzieci Biphidobacterium, błonnika roślinnego, preparatów przeciwpasożytniczych, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), witamin, makro i mikroelementów, związków roślinnych o działaniu grzybobójczym oraz przeciwutleniającym. Należy zwrócić szczególna uwagę na picie wystarczającej ilości dobrej wody (około 2 l dziennie) z filtra o odwróconej osmozie bądź wody niskomineralizowanej. Również leczenie alergii rozpoczynam od leczenia jelit i eliminacji gronkowca i paciorkowca, o ile został wykryty badaniami laboratoryjnymi, Leczenie typowymi antybiotykami przeciwgrzybiczymi przynosi krótkotrwały efekt. Drożdżaki bardzo szybko potrafią zneutralizować w swoim organizmie niekorzystne działanie antybiotyku co w efekcie prowadzi do ich lekooporności. Spotkałem się też w literaturze z informacją, że zarodniki Candidy po zakończonym procesie leczenia, krążą we krwi przez okres 2-3 lat. Potwierdzam ten smutny fakt swoimi obserwacjami. Praktycznie we wszystkich przypadkach, o ile nie podejmie się działania profilaktycznego po zakończonym procesie leczenia, dochodzi do nawrotu choroby. Bardzo skuteczną terapią jest stosowanie preparatów opartych na bazie soku z owocu Noni. Po jego spożyciu wzrasta produkcja w organizmie tlenku azotu co stymuluje prawidłową pracę komórek układu nerwowego. Tlenek azotu jako główny neuromodulator odgrywa istotną rolę w prawidłowym przekazywaniu bodźców nerwowych z ośrodkowego układu nerwowego i dzięki temu poprawia koncentrację, pamięć i zdolność uczenia się. Noni zawiera również serotoninę ? neurotransmiter, który zawiaduje i przekazuje impulsy nerwowe do tkanek. Od niego zależy czy sygnał nerwowy wysyłany z mózgu będzie w stanie dotrzeć do odpowiednich narządów wykonawczych. Serotonina bierze również udział w przekazywaniu bodźców i wymianie informacji między siecią neuronów w obrębie samego mózgu. Zbyt niski jej poziom stwierdza się u osób zachowujących się agresywnie oraz będących w depresji. Bardzo dobre efekty uzyskuje się wprowadzając do diety preparaty z czosnku, którego działanie polega na blokowaniu glukozy do wnętrza komórki grzyba, czyli głodzeniu go. Silne działanie przeciwgrzybicze wykazują preparaty Citroseptu otrzymane z pestek Grapefruita, Pycnogenol (wyciąg z kory sosny kanadyjskiej, pestek winogron), Wilkacora (koci pazur), Hydrastis Canadensis (gorzknik kanadyjski, Caprylik Acid ( kwas kaprylowy) Aloe Vera (aloes), Swedish Bitlers (zioła Bitnera) Broccoli extract (olejek brokułowy), Ewening primarose ( olej wiesiołka dwuletniego). Używam też kombinacji wielu przeciwutleniaczy pod postacią jednego preparatu. Bardzo dobre efekty uzyskuję stosując cynk, srebro i złoto koloidalne połączone z zabiegami aparatem Zapper. Nie jestem zwolennikiem stosowania preparatów chemicznych zmieniających ph organizmu z kwaśnego na zasadowe. Lepszy i szybszy efekt można uzyskać wprowadzając do diety produkty spożywcze zasadowe i obojętne, usuwając toksyny spożywaniem dobrej jakościowo wody.

I ETAP LECZENIA / aktualizacja z dn. 22.06.2005/

Zrozumienie zasad stosowania diety w I etapie leczenia sprawia najwięcej kłopotów. Okres około 3 mies. jest pasmem wyrzeczeń i ograniczeń. W wyborze składników pokarmowych należy kierować się indeksem glikemicznym oraz odczynem PH, jaki wytwarzają w organizmie po ich spożyciu. Przed rozpoczęciem kuracji należy oznaczyć PH krwi, które powinno zamykać się w granicach 7.35 ? 7.45 oraz PH moczu. W zależności od tego jakie jest wewnętrzne PH organizmu, dobieramy odpowiednie składniki pokarmowe. Kierując się powyższymi zależnościami sporządźmy listę produktów żywnościowych, które będą służyły naszemu zdrowiu. Każdy człowiek jest indywidualnością biochemiczną i ich uniwersalny dobór jest niemożliwy do ustalenia. Postaram się jednak znaleźć wspólny mianownik aby ułatwić Państwu zadanie. Na podstawie własnych obserwacji mogę stwierdzić, że wewnętrzne PH organizmu ( krwi) chorego zainfekowanego candidą jest kwaśne. W związku z tym należy dobierać składniki pokarmowe obojętne, średnio ? zasadowe i wysoko ? zasadowe. Do bieżącego odkwaszania organizmu zalecam 1/4 ? 1 szklanki soku z cytryny, kwaśnego grejpfruita. Są one wysoce zasadowe.

Produkty wysoko-kwasowe. PH 5.0 do 5.5 – cukier rafinowany (biały) i nierafinowany (brązowy), ser edamski, jajka, majonez, ryby, skorupiaki, wołowina, wieprzowina, mięso z królika, kurczak, wątroba, mięso jagnięce, cielęcina, sztuczne słodziki, napoje gazowane bezalkoholowe, napoje musujące, papierosy, leki chemiczne, mąka pszenna biała, chleb pszenny, makaron biały, biały ryż, biały ocet spirytusowy, ciasta i wyroby cukiernicze, czekolada, piwo, Kawa, słodki sos z białym cukrem, dżemy, galaretki, alkohol, kasza manna, sól oczyszczana warzona i jodowana, czarne herbaty.

Produkty średnio – kwasowe. Ph 6.0 do 6.5 – orzechy włoskie, ser cheddar, ser z pleśnią, śledzie, makrele, żyto, owies, pszenica, ryż, śliwki, borówki, oliwki, ryby, soki owocowe z cukrem, syrop klonowy, melasa, pikle, chleb z rafinowanych zbóż (owsa, ryżu, żyta),płatki zbożowe, skorupiaki, kiełki pszenicy, pełne ziarna pszenicy, wino, jogurt dosładzany, banany ( zielone), gryka, sery ( ostre), chleb ryżowy, jajka gotowane na twardo, ketchup, majonez, makaron pełnoziarnisty, ciasto na miodzie, orzeszki ziemne, ziemniaki pure, prażona kukurydza, ryż basmati, ryż brązowy, sos sojowy, chleb Pszenny z kiełkujących ziaren.

Produkty nieznacznie kwaśne – Ph 7.0 syrop ze słodu, syrop klonowy, syrop z jęczmienia, jęczmień, otręby, orzechy nerkowca, ziarna zbóż z miodem, owocami i syropem klonowym, żurawiny błotne , fruktoza, miód pasteryzowany, Soczewica, mleko homogenizowane i pasteryzowane, melasa surowa, gałka muszkatołowa, musztarda, pistacje, olej kukurydziany, ryż lub krakersy pszenne ( nierafinowane ), ziarno żytnie, chleb żytni z kiełek, nasiona słonecznika, pestki dyni, orzechy włoskie, jagody, orzechy brazylijskie, masło solone, sery łagodny i kruche, krakersy z pełnego ziarna żyta, suszona fasola, cieciorka, suchy orzech kokosowy, nabiał, mleko kozie homogenizowane, oliwki marynowane, śliwki, śliwki suszone, orkisz.

Produkty obojętne – masło, śmietana, naturalny jogurt, serwatka naturalna, oleje.

Produkty średnio-zasadowe. Ph 7.5 do 8.0 – migdały, orzech kokosowy, mleko, fasola, kapusta, seler, soczewica, sałata, grzyby, cebula, warzywa korzeniowe, pomidory, morele, jabłka, banany, jagody, wiśnie, figi, grejpfrut, winogrona, cytryny, melon, pomarańcze, brzoskwinie, gruszki, maliny, mandarynki, śliwki, awokado, banany ( dojrzałe), marchew, seler naciowy, rodzynki, figi świeże, czosnek, agrest, Winogrona mało słodkie, grejpfrut, zioła zielone, sałata, nektarynki, brzoskwinie ( słodkie), gruszki, groszek słodki, daktyle, dynia, szpinak, jabłka kwaśne, fasola zielona, buraki, brokuły, chleb świętojański, imbir świeży, Winogrona kwaśne, kalarepa, sałata, pomarańcze, pietruszka, dynia, maliny, truskawki, Słodkie zboże świeże, rzepa, Ocet jabłkowy.

Produkty wysoko-zasadowe. PH 8.5 do 9.0 – awokado, buraki czerwone, marchew, ziemniaki, szpinak, suszone morele, rabarbar, cytryny, arbuz, melon, pieprz cayenne, suszone figi, wodorosty morskie, wapno palone, owoc mango, papaja, nać pietruszki, winogrona, rzeżucha, wodorosty, szparagi, cykoria, owoc kiwi, gruszki, ananas, rodzynki, soki roślinne z jarzyn.

Biorąc pod uwagę fakt, że około 80 – 85% ludzi na terenie naszego kraju ma wolną przemianę materii, występuje u nich zmniejszone wydzielanie soków żołądkowych i związany z tym problem trawienia białek. Jaki jest typ metabolizmu organizmu, wyjaśnić może analiza pierwiastkowa włosów i dlatego zalecam wykonanie tego badania. Resztki niestrawionego białka zalegają w jelitach i podlegają procesowi fermentacji powodując objawy dyspeptyczne. O ile nałoży się na to zjawisko fermentacji cukru spowodowane jego rozkładem, między innymi do dwutlenku węgla, to zaburzenia te są czymś bardzo charakterystycznym dla tej choroby. Dlatego w pierwszym etapie leczenia należy wyeliminować z diety mleko krowie i wszelkie jego produkty: śmietanę, sery białe i żółte. Można spożywać niewielkie ilości maślanki, kefiry, jogurty ale pod warunkiem, że są produktem naturalnym “ze wsi”. Zawierają one cenne dla naszego zdrowia pałeczki kwasu mlekowego z grupy Lactobacillus i Bifidum, jako wspomagające proces trawienia. Są to jednak bakterie, które nie zasiedlają na stałe jelita grubego. Do celów leczniczych przygotowuje się specjalne szczepy bakterii odporne na działanie kwasu solnego. Wędlinę należy kupować niskogatunkową ( ale nie serdelki z 30 ? 40% zawartością tłuszczu stałego), gdyż konserwanty są zbyt drogie dla producentów mięsa, aby je stosować w tego typu produktach. Wybrać należy wędlinę o bladym kolorze, gdyż chemikalia dodawane do mięsa nadają jej kolor czerwony i fioletowy. Polecam pasztety ( ale nie z puszki ), pieczenie, roladę, salceson, boczek. O ile ktoś dysponuje czasem to może sporządzić pieczenie i pasztety z surowego mięsa. Sałatki z jarzyn obniżają indeks glikemiczny innych składników pokarmowych. Zdecydowanie odradzam jedzenia rosołów ( bulionów ), gdyż na ich strawienie organizm potrzebuje 30 razy więcej energii niż na strawienie mięsa. Ponieważ jaja kurze zawierają białko o najwyższej biologicznej dostępności dla organizmu nie należy całkowicie wyeliminować ich z jadłospisu ale ograniczyć ich ilość oraz częstotliwość jedzenia do 2 dni w tygodniu. O ile białko jajek jest dla kogoś alergenem, należy wyeliminować je z diety całkowicie. Można jeść ryby, mięso wieprzowe i wołowinę ale w umiarkowanej ilości. Zalecam wprowadzenie do stałej diety surówki z warzyw – buraków, cebuli, fasoli, kapusty, ogórków, marchwi; chleb żytnio – razowy na naturalnym zakwasie, chleb orkiszowy, pieczywo żytnie WASA. Bardzo dobre własności odżywcze mają produkty z pełnych ziaren, włączając w to: mąkę pełną owsianą, otręby owsiane, całe i rozkawałkowane ziarna pszenicy, brązowy ryż, jęczmień, proso, amarantus, grykę i orkisz, gdyż zawierają błonnik i dużo związków mineralnych. Pozytywny wpływ na gojenie się ściany jelit ma Glutamina – L zawarta w soku czerwonego buraka. W szczególnych wypadkach, wobec bardzo nasilonych i długo trwających objawów choroby, wskazane jest przejść na dietę bezglutenową ale też niskowęglowodanową. Przestrzenne rusztowanie błonnika zawartego w roślinach stanowi miejsca namnażania sie pałeczek kwasu mlekowego. Zakwas dodany do chleba żytnio – razowego stabilizuje prawidłowe funkcjonowanie flory bakteryjnej jelita grubego. Błonnik jest związkiem organicznym zawartym przede wszystkim w jarzynach zawierających węglowodany o niskim indeksie glikemicznym. Do grupy tej zalicza się warzywa, rośliny strączkowe, zboża w stanie surowym. Mimo, że błonnik nie ma żadnej wartości energetycznej, odgrywa ważna rolę w procesie trawienia, obniżając przyswajalność węglowodanów a tym samym stężenie glukozy (cukru) we krwi. Istnieją dwa rodzaje błonnika. Pierwszym jest błonnik nierozpuszczalny nazywany celulozą, hemicelulozą i pektyną. Umożliwia prawidłową drożność jelit wchłaniając znaczną ilość wody, dzięki czemu kał ma znacznie większą objętość, jest miękki i skraca się czas jego przechodzenia przez jelito. Wiąże szkodliwe bakterie, toksyczne związki z rozpadłej plechy drożdżaka, doprowadzając do ich szybkiego wydalenia z organizmu. Pomaga utrzymać higienę w jelicie grubym, oczyszcza ze zbędnych bakterii, zapobiega tworzeniu się kamieni kałowych, żylaków odbytu, przeciwdziała wystąpieniu raka jelita grubego. Polecam spożycie 30 g otrąb ale najlepiej jedzenie surowych jarzyn. Niedobór błonnika jest przyczyną większości problemów związanych z zaparciami stolca. Drugi rodzaj błonnika rozpuszczalny w wodzie (guma, pektyna) ogranicza przyswajalność tłuszczów w procesie trawienia, zmniejszając ryzyko rozwoju miażdżycy. Poza tym oba jego rodzaje minimalizują działanie toksycznych substancji na ścianę jelit. Błędne są zalecenia zabraniające jedzenia surowych warzyw. W organizmach roślin znajdują się wartościowe przeciwutleniacze, witaminy, związki mineralne wzmacniające system odporności organizmu. Błonnik obecny w warzywach i innych pokarmach należy bardzo starannie przeżuwać, gdyż w przeciwnym razie będzie miał zupełnie odwrotny wpływ na jelito grube: spowoduje wzdęcia, uaktywni procesy gnilne. Podobne objawy mogą pojawić się u niektórych ludzi wtedy, gdy warzywa spożywane są razem z chlebem pszennym, kaszami i majonezem. W takim przypadku proponuję spożywać je oddzielnie, nie łącząc ich z węglowodanami. O ile pomimo tego surówki są przyczyną wzdęć to należy w początkowym okresie jarzyny jeść gotowane ale wyłączając z nich marchew i czerwonego buraka, ze względu na ich wysoki indeks glikemiczny. UWAGA ? do surówek kupowanych w sklepie dodaje się cukier, majonez, ocet, konserwanty. Obowiązuje w I etapie leczenia całkowity zakaz spożywania cukru rafinowanego i nierafinowanego, fruktozy, glukozy, miodu, wyrobów cukierniczych, ziemniaków i ich przetworów, żywności panierowanej, Nutelli, musli, białego pieczywa, klusek z białej mąki, serów pleśniowych, piwa i innych alkoholi, czarnej herbaty, wszystkich owoców, soków owocowych, słodkich napojów, produktów fermentowanych np: tofu z soi. O ile ktoś nie może obyć się bez słodzenia napojów czy dosładzania pokarmów, można użyć pewien rodzaj cukru o nazwie Ksylitol (otrzymywany przez redukcję (uwodornianie) ksylozy z hemicelulozy drewna twardego brzozy), obojętny dla organizmu i wydalany z niego w niezmienionej postaci. Wodę należy pić niskomineralizowaną niegazowaną: Żywiec, Nałęczowiankę; wysokogatunkową zieloną herbatę, czerwoną herbatę Pu-Erh, herbaty owocowe. Kupując produkty spożywcze w sklepie należy zwrócić uwagę na to czy zawierają tzw. cukier dodany pod nazwą: węglowodany, cukier, sacharoza, glukoza, fruktoza, maltoza, galaktoza, laktoza. Wszystkie węglowodany złożone (skrobia): ziemniaki, ryż, kasze, pieczywo, w wyniku procesu trawienia rozpadają się w końcowym efekcie do cukrów prostych jakimi są glukoza, fruktoza i in. Drożdżaki odżywiają się cukrami prostymi (głównie glukozą) oraz niewielką ilością aminokwasów. Jedząc węglowodany złożone i cukry proste lepiej odżywimy drożdżaka, powodujemy przyspieszone jego rozmnażanie i ekspansję. Dlatego tak ważne jest utrzymywanie diety niskowęglowodanowej. Zauważyłem, że nawet jednorazowe spożycie węglowodanów pod postacią cukru i wyrobów cukierniczych powoduje gwałtowne rozmnożenie się Candida i rozrost strzępków grzybni. Czułym, fizycznym tego wskaźnikiem jest ponownie pojawiająca grzybica pochwy u kobiet oraz uczucie porannego obrzęku nosa i jego niedrożności. Wielkim problemem u większości osób leczonych z powodu infekcji drożdżakiem, jest pozbycie się uzależnienia od jedzenia cukru. Jego spożywanie w I etapie leczenia powoduje wzrost stężenia glukozy we krwi, objawiające się stanem dobrego samopoczucia a nawet euforii. Negatywnym tego efektem ubocznym jest ponowny rozrost drożdżaka. W początkowej fazie leczenia występuje niestety zjawisko nazywane hipoglikemią, objawiające się stanem odwrotnym: uczuciem nieustannego zmęczenia, apatią, brakiem energii, nadpobudliwością psychiczną, rozdrażnieniem. wahaniami nastroju, drżeniem mięśniowym, zaburzeniami snu, zawrotami głowy (więcej na ten temat wiadomości w artykule – Cukier krzepi). Niestety jest to zjawisko nieuniknione. Candida odżywia się głównie glukozą i pochłania znaczącą jego część ze strawionego pożywienia. Cukier ten jest materiałem energetycznym dla wszystkich komórek naszego organizmu a szczególnie jest niezbędny dla prawidłowej pracy mózgu. Wielu pacjentów odczuwa w tym momencie bardzo silną potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego. Nawet po jednorazowym skonsumowaniu słodkości, wskutek gwałtownego rozrostu drożdżaka, można leczenie zacząć od nowa. Jednym z elementów terapii jest zagłodzenie organizmu drożdżaka, pozbawiając go glukozy. Związek aktywny czosnku o nazwie alicyna (aliacyna) jest najsilniej działająca substancją zapobiegającą przedostawaniu glukozy do wnętrza komórek drożdżaka. Każdy ze stosowanych preparatów roślinnych używanych w medycynie naturalnej powinien mieć działanie ukierunkowane, wywierając niszczące działanie na patogen i wspomagając system odporności organizmu. Nieporozumieniem wydaje mi się stosowanie preparatów niewiadomego pochodzenia i niewiadomym działaniu na organizm. Innym problemem leczenia, wiele lat trwającej kandydozy, są objawy uboczne związanie z detoksykacją organizmu. Jest to jeden z elementów leczenia tej choroby. Rozpad organizmu drożdżaka pociąga za sobą pojawienie się we krwi pacjenta obcych substancji o właściwościach toksycznych. Niezależnie od tego narządy wewnętrzne zakażonej osoby zawierają toksyny tworzące się w okresie czynnej infekcji. Związki roślinne, używane w leczeniu tego schorzenia powodują ich uwalnianie do krwioobiegu. Osłabiony organizm częstokroć nie nadąża z ich usuwaniem w tak dużej ilości. Najczęściej spotykanym niepożądanym objawem, związanym z tym zjawiskiem jest biegunka, bóle brzucha, zawroty głowy, złe samopoczucie, drżenia mięśniowe, nadpobudliwość psychiczna. Nie jest to zjawisko groźne ale bardzo uciążliwe dla chorego. Wobec nasilających się negatywnych objawów, zalecam zmniejszenie dawki preparatu roślinnego bądź całkowite wyłączenie go w okresie wstępnym. W celu łatwiejszego usuwania nagromadzonych toksyn, zalecam wypijanie codziennie 2 l wody niskomineralizowanej. Ilość uzyskanego cukru prostego w wyniku trawienia jest rożna i zależy od rodzaju produktu żywnościowego oraz od tego czy został poddany procesowi rafinacji – oczyszczania. Procentową ilość wchłoniętego cukru prostego do organizmu w wyniku trawienia węglowodanów złożonych, w stosunku do ogólnej jego masy, nazwano indeksem glikemicznym. Mówiąc obrazowo jest to ilość cukru wchłoniętego z danego produktu spożywczego z jego porównawczej 100 g masy. Im wyższy jest ten wskaźnik tym produkt spożywczy jest mniej zalecany w okresie leczenia kandydozy.

Produkty żywnościowe o wysokim indeksie glikemicznym.
– Maltoza /piwo/ 110
– Glukoza 100
– Ziemniaki pieczone 95
– Frytki 95
– Mączka ryżowa 95
– Skrobia 95
– Puree z ziemniaków 90
– Chipsy 90
– Miód 85
– Chleb biały wysoko oczyszczony 95
– Chamburger 95
– Marchewka gotowana 85
– Płatki kukurydziane, popcorn 85
– Ryz krótko gotowany 85
– Bób gotowany 80
– Dynia 75
– Arbuz 75
– Cukier /sacharoza/ 70
– Chleb biały /bagietka/ 70
– Zboża oczyszczone słodzone 70
– Batoniki czekoladowe 70
– Ziemniaki gotowane bez skórki 70
– Coca- Cola 70
– Herbatniki 70
– Kukurydza pękająca 70
– Ryż biały 70
– Kluski, pierożki 70
– Rodzynki 70
– Chleb razowy 65
– Ziemniaki w mundurkach 65
– Buraki 65
– Konfitury słodzone 65
– Kaszka manna 60
– Ryż długi 60
– Banan, melon 60
– Spagetti białe 55

Produkty spożywcze o niskim indeksie glikemicznym.
– Chleb pełnoziarnist lub z otrąb 50
– Ryż pełnoziarnisty brązowy 50
– Groszek zielony w puszce 50
– Świeży groszek zielony 50
– Zboża pełnoziarniste bez cukru 50
– Płatki zbożowe 40
– Fasola różowa 40
– Świeże soki owocowe bez cukru 40
– Makaron ze zbóż pelnoziarnistych 50
– Pumpernikiel 40
– Chleb żytni pełnoziarnisty 40
– Figi suszone, morele 35
– Dziki ryż 35
– Marchew surowa 30
– Sucha fasola 30
– Soczewica 30
– Świeże owoce 30
– Zielona fasolka 30
– Marmolada owocowa bez cukru 22
– Soczewica zielona 22
– Czekolada czarna (>70% kakao)
– Fruktoza 20
– Soja, orzechy ziemne 15
– Świeże morele 15
– Warzywa, zielone pomidory 15
– Czosnek, cukinia, cebula 15

Podstawowe zasady łączenia składników pokarmowych.

Nie wolno łączyć białka z węglowodanami !!!

Tłuszcze można mieszać z węglowodanami, białkiem i warzywami.

Picie po jedzeniu i w ciągu 2 następnych godzin prowadzi do rozcieńczenia soków trawiennych i upośledza trawienie, co objawia się bólami żołądka i zgagą.

DIETA W I ETAPIE LECZENIA

Białko:
Do trawienia białek w żołądku jest potrzebne środowisko kwaśne. Węglowodany, surowe warzywa i kwaśne owoce wymagają środowiska zasadowego, które zapewnia jama ustna i soki trawienne obecne w jelitach. O ile są duże kłopoty w trawieniu białka to najlepiej najpierw zjeść porcję surówki i po upływie około 40 min białko Trawienie tłuszczów i olejów, które przebiega powoli, głównie w jelicie cienkim nie zakłóca trawienia węglowodanów i białek. Białko i węglowodany stanowią nie najlepsze połączenie, ponieważ do procesu trawienia wymagają odmiennych odczynów. Chemiczne przeciwieństwo sposobów trawienia tych pokarmów sprawia, że mieszany posiłek powoduje niestrawność, fermentację i wzdęcia.
O ile smażymy tłuste mięso, obfitość spożywanych razem z nim surowych jarzyn ( błonnika ) zmniejsza wchłanianie tłuszczów stałych. Każdy rodzaj białek należy spożywać oddzielnie np: mięso lub tylko groch lub tylko ryby lub tylko jaja.
UWAGA: nie wolno spożywać w stanie surowym kiszonej kapusty oraz kiszonych ogórków ze względu na obecność w nich drożdżaków.

Przykłady:
sałatka warzywna + mięso gotowane
sałatka warzywna + twaróg
sałatka warzywna + jajecznica, gotowane jaja
sałatka warzywna + szaszłyk
sałatka warzywna + kotlety mięsne
sałatka warzywna + orzechy
sałatka warzywna + gotowany groch lub fasola
sałatka warzywna + duszony czy pieczony drób

Owoców i warzyw nie powinno się jeść podczas jednego posiłku.
Węglowodany łączyć z surówkami z różnokolorowych jarzyn i tłuszczem.
Przykłady jadłospisu w I etapie leczenia:

ŚNIADANIE:

Chleb żytnio – razowy na naturalnym zakwasie lub żytni ( pytlowy ) – w przypadku początkowej nietolerancji błonnika. Można jeść chleb pełnoziarnisty ale pod warunkiem, że do jego ,,sklejenia? nie użyto cukru o nazwie maltoza. Jako alternatywę, można jeść chleb żytni, liofilizowany z pełnego ziarna – WASA. Chleb można posmarować niewielką ilością masła. Proszę wyeliminować z kuchni margaryny i mixty. Sałatka ze świeżych warzyw: pomidorów, cebuli, ogórka, sałaty, rzodkiewki czerwonej, rzodkwi biała, rzodkwi czarnej ( ale uwaga na wzdęcia ), papryki. Doboru składników należy dokonać indywidualnie, według własnego upodobania ale należy pamiętać o tym aby zawierała nie więcej niż 5 składników roślinnych. Polewamy ją około 2 łyżkami oliwy z oliwek z I tłoczenia na zimno, dodajemy posiekaną natkę z pietruszki, natkę z marchwi, pieprz czarny, biały, kurkumę. Doboru przypraw dokonujemy kierując się własnym upodobaniem. Sałatkę odstawiamy po wymieszaniu na kilka minut w celu wyekstrahowania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Uwaga – do sałatki nie wolno dodawać owoców gdyż wszystkie znajdujące się w nich kwaśne związki przeszkadzają w wydzielaniu soków żołądkowych powodując gnicie i fermentację w układzie pokarmowym. Dotyczy to też spożywania owoców z białkiem.

Przepis 1:
Chleb żytnio ? razowy, żytni, WASA, masło. Sałatka z jarzyn.

Przepis 2:
Chleb żytnio ? razowy, żytni, WASA, masło. Do tego cienkie plasterki sera żółtego.

Przepis 3:
Chleb żytnio-razowy, razowy, WASA, masło. Jeden – dwa razy w tygodniu 1 ? 2 jajka gotowane na twardo.

Przepis 4:
Chleb żytnio-razowy, żytni, WASA, masło. Do tego wędlina ? boczek, pasztet, rolada, pieczeń.

Przepis 5:
Chleb żytnio – razowy, żytni, WASA, masło. sałatka warzywna + jajecznica ew. gotowane jaja.

Przepis 6:
Chleb żytnio – razowy, żytni, WASA, masło. sałatka warzywna + twaróg

OBIAD:

Do zup nie należy używać zasmażek, ograniczyć do minimum ilość ziemniaków albo nie dodawać ich w ogóle, białych makaronów z mąki wysokoglutenowej. Kasze jęczmienne mogą być ale należy nie rozgotowywać ich do miękkości, muszą być półtwarde. Półtwarde kasze zapewniają uczucie sytości, do końca nie są trawione w jelitach, dzięki czemu po strawieniu nie uwalniają do organizmu zbyt dużej ilości cukrów prostych. Można dodać do zup masło, niewielką ilość śmietany. Nie używać przypraw typu ? Jarzynka, Vegeta, Kucharek, Maggi, zawierających glutaminiam sodu. Doprawiać do smaku naturalnymi ziołami, według własnego uznania ? pierzem ziołowym, czarnym i białym, kurkumą, oregano, kolendrą, majerankiem, bazylią, kardamonem, papryką, zielem angielskim, imbirem, liściem laurowy i innymi. Mięso gotowane, smażone, duszone; nabiał, można jeść w niewielkiej ilości, ograniczając jego jedzenie do 2 dni w tygodniu, ryby 2 razy w tygodniu, drób 2 razy w tygodniu. Mięsa nie należy panierować, używać do sosów zasmażek oraz białej mąki. Zamienniki białka zwierzęcego: 10 dkg orzechów jest w stanie zaspokoić dobowe zapotrzebowanie na białko lub 12 dkg. roślin strączkowych.

Przepisy:

Polecane zupy:
Warzywna, kapuśniak, fasolowa, z fasolą szparagową, botwinka, grochowa, pomidorowa z ciemnymi kluskami, żurek, zalewajka, barszcz czerwony, barszcz ukraiński, pieczarkowa, koperkowa, z soczewicy, z soi, z brukselki, z kalarepą, selerowa. Nie dodawać do zup ziemniaków.

Drugie dane:

Wyeliminować z diety ziemniaki, gotowaną marchew i gotowanego buraka czerwonego.

Obiad z białkiem.

Mięsa : wieprzowe, wołowe, baranina, królik, kurczak bez skóry, indyk. Nie należy jeść cielęciny ze względu na jej wysoką kwasowość. Zamiast ziemniaków, ryżu, kaszy obok mięsa na talerzu powinna znaleźć się tylko większa ilość surówki. Gotowane jarzyny, bez marchwi i buraka czerwonego, polecam ludziom, którzy mają duże kłopoty z trawieniem, silne wzdęcia. O ile mimo wszystko pojawiają się wzdęcia to proszę jako pierwsze danie spożyć jarzyny a po 40 min. mięso.

Surówki:

Przepis 1: /mój ulubiony/
Jako składnik bazowy surowy burak czerwony ( inna nazwa czarny ) tarty na grubej tarce, średniej wielkości cebula, biała rzodkiew, niewielka ilość soku z cytryny ? do smaku, 2 ? 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno lub z pestek winogron, pieprz ziołowy, natka z pietruszki i selera, pieprz czarny i biały, kurkuma.

Przepis 2:
Tarte na grubej tarce – surowy burak czerwony, kalarepka, niewielka cebula, sok z cytryny, oliwa z oliwek, natka z pietruszki, pieprz i zioła.

Przepis 3:
Tarte na grubej tarce? surowa kalarepka, marchew, pół niewielkiej czarnej rzepy, natka z pietruszki, natka z marchwi, sok z cytryny, pieprz i zioła do smaku.

Przepis 4:
Główka sałaty, krojona czerwona rzodkiewka, krojony ogórek, pomidor, natka z pietruszki, koperek, oliwa z oliwek lub pestek z winogron. Zamiast oliwy można użyć niewielkiej ilości śmietany ale niech to nie będzie regułą.

Obiad z węglowodanami.

Przerwa pomiędzy spożywaniem węglowodanów i białek powinna wynosić 2 – 3 godz. Węglowodany należy połączyć z surówkami w celu obniżenia ich indeksu glikemicznego. Do surówek nie wolno dodawać owoców. Najlepiej przyrządzać sałatki z następujących warzyw: kapusty, marchwi, buraków, kopru, pietruszki. Enzymy znajdujące się w tych warzywach pomagają strawić skrobię. Wszystkie kasze, które szykujemy na obiad powinny być gotowane na półtwardo, w niewielkiej ilości wody. Spożywać najlepiej wszystkie kasze jęczmienne niełupane, kasze gryczane. Nie polecam kasz z pszenicy ze względu na wysoką zawartość w nich glutenu. Do okrasy można użyć surowego masła, oliwy z siemienia lnianego tłoczonego na zimno, oliwy z oliwek z I tłoczenia na zimno, oliwy z pestek winogron. Kasze można jeść z niewielką ilością sosu mięsnego pamiętając o tym, że nie powinien być zagęszczany mąką czy zasmażką.

KOLACJA:

Na kolację proponuję zjeść chleb żytnio – razowy posmarowany masłem i surówkę z pomidorów, ogórków, cebuli. Można też jeść orzechy ale należy pamiętać o tym, że są pokarmem ciężkostrawnym i należy je spożyć na 2-3 godz. przed położeniem się do łóżka.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

DLA OSÓB NIE MOGĄCYCH POWSTRZYMAĆ SIĘ PRZED JEDZENIEM CUKRU

Kiedy nie możesz się powstrzymać przed zjedzeniem cukru to zrób sobie kogiel – mogiel: 3 jaja + 1 cały banan + 3-4 łyżki oleju z siemienia lnianego ( oliwy z oliwek z I tłoczenia na zimno ) + 4 łyżki nasion siemienia lnianego. Mieszankę zmiksować i wypić. Dzięki tej mieszance uzyskać można dwie korzyści: dostarczy dużo energii oraz zapobiegnie spożyciu cukru. Olej zapobiegnie wchłonięciu zbyt dużej ilości glukozy po strawieniu banana. Proszę jednak przygotowywać sobie tę mieszankę tylko w ostateczności.

KURACJE WSPOMAGAJĄCE

Kąpiel oczyszczająca z toksyn z imbirem i zielem skrzypu polnego.

Zastosowanie tej kąpieli ma na celu uwolnienie toksyn ze skóry, dzięki występującej po niej wzmożonej potliwości.
Wsypać trzy duże garście ziela skrzypu polnego do 1 litra wody i gotować przez 15 min. Odcedzony roztwór wlać do przygotowanej kąpieli. Do kąpieli dodać również 3-4 łyżki sproszkowanego imbiru. Kąpiel ma działanie silnie rozgrzewające i napotne. Po kąpieli należy przykryć sie czymś ciepłym gdyż rozszerzone naczynia w skórze sprzyjają utracie ciepła, co grozi przeziębieniem. Stosować ostrożnie u dzieci. Proszę pamiętać o nawodnieniu organizmu.

Kąpiel z solą kamienną.

Zastosowanie tej kąpieli ma na celu usunięcie z organizmu substancji toksycznych. Do przygotowanej kąpieli wsypać i rozpuścić 3 kg soli kamiennej z Kłodawy. Przebywać w tej kąpieli 10 – 15 min.

II Etap.

Okres około 6 mies.
W tym etapie można zmniejszać indeks glikemiczny produktów żywnościowych łącząc je w umiejętny sposób. Można połączyć np: ryż długi o indeksie 60 z warzywami surowymi o indeksie 15, w takiej samej ilości wagowej. W sumie wypadkowa wyjdzie 37,5. Proszę jednak nie dokonywać takich manipulacji w I etapie leczenia, gdyż jakiekolwiek odstępstwo od stosowanej diety pociąga za sobą kolejne.
Dochodzi brukselka z wody, kalafior z wody, bakłażany, różne gatunki grochu, fasola – może być z wody, ziemniaki z wody połączone z surówką z jarzyn, sery, na stałe chleb żytnio – razowy, śmietana, oleje j/w, dalej uzupełnianie diety składnikami witaminowo-mineralnymi.

III Etap.

Jest to etap powrotu do zdrowia i utrwalenia nawyków prawidłowego odżywiania. Odchodzi w zapomnienie chęć jedzenia słodyczy.
Dochodzą owoce.

JAKIE CZYNNIKI WPŁYWAJĄ NA BRAK POSTĘPU W LECZENIU KANDYDOZY.

Wielokrotnie spotykam się z opinią, że kandydoza wielonarządowa jest nieuleczalna. Ja twierdzę coś wręcz przeciwnego. Przyczyną niepowodzeń w leczeniu tej choroby jest brak wiedzy na temat czynników sprzyjających jej rozwojowi, stosowania właściwej diety, suplementacji oraz znajomości działania związków roślinnych zwalczających drożdżaka. Znane jest stare twierdzenie – aby wroga zniszczyć należy go dobrze poznać. Wymagany jest odpowiedni zasób wiedzy ze strony lekarza, dotyczący leczenia tej choroby oraz ścisła współpraca z pacjentem. Niepowodzenia w leczeniu kandydozy wynikają najczęściej z lekceważenia zaleceń dotyczących ścisłego przestrzegania diety niskowęglowodanowej z ograniczeniem ilości spożywanego białka. Wiadomo jest, że drożdżak odżywia sie w organizmie glukozą, kradnąc ją swojemu żywicielowi. Stosując dietę niskowęglowodanową bardzo nasila się chęć jedzenia słodyczy. Nawet jednorazowe spożycie cukru i wyrobów cukierniczych powoduje ekspansję Candida. Jego strzępki grzybni przerastają cały organizm w czasie 8 godz. Leczenie w takim wypadku należy rozpocząć od początku. Zarodniki Candida krążą we krwi w stanie “uśpienia” i uaktywniają się w okresie osłabienia systemu odporności, rozmnażając się przez pączkowanie i tworząc strzępki grzybni. Niekorzystnym zjawiskiem w I etapie leczenia, którego nie można uniknąć są objawy hipoglikemii (spadek stężenia glukozy w surowicy)- nadpobudliwość, drżenia mięśniowe, niepokój, potliwość, kołatania serca, bóle brzucha, zaburzenia snu, zawroty głowy, zaburzenia równowagi, mroczki przed oczyma. Na to wszystko nakładają się objawy wynikające z działania toksyn uwalniających sie w trakcie rozpadu ciała drożdżaka. Chorzy małą uwagę zwracają na wzmacnianie systemu odporności, skupiając się tylko i wyłacznie na zwalczaniu drożdżaka. Są z reguły bardzo niecierpliwi i pragną wyleczyć się jakąś cudowną kuracją w bardzo krótkim czasie. Niestety powrót do zdrowia trwa 1 – 3 lat a czas ten jest uwarunkowany długością trwania choroby oraz rodzajem uszkodzeń narządów narządów wewnętrznych i jelit, jakie drożdżak poczynił. Zejściem tych zmian są rozległe blizny i trwałe upośledzenie funkcjonowania narządów wewnętrznych. Im dłużej trwa choroba, tym niekorzystne zmiany są większe.

Amerykanie wysuwają ostatnio ciekawą teorię dotyczącą braku reakcji organizmu na patogen jakim jest drożdżak w początkowej fazie jego ekspansji.
Zarażona matka przekazuje nienarodzonemu jeszcze dziecku zarodniki i komórki Candida. Pod koniec życia płodowego system immunologiczny dziecka rozpoznaje komórki Candida jako swoją własną tkankę. Stąd po porodzie system odporności nie reaguje na ekspansję drożdżaka.

Powtórzę jeszcze raz czynniki, na które należy zwrócić szczególną uwagę w okresie leczenia kandydozy.
– stosowanie diety zasadowej, niskowęglowodanowej z ograniczeniem ilości spożywanego białka
– suplementacja witaminami, związkami mineralnymi, nienasyconymi kwasami tłuszczowymi, związkami roślinnymi o własnościach przeciwutleniaczy – w celu wzmocnienia systemu odporności organizmu
– leczenie probiotykami oraz substancjami pochodzenia roślinnego
– cierpliwość

KURACJA OCZYSZCZAJĄCA WEDŁUG JÓZEFA SŁONECKIEGO

Terapia zaproponowana przez Józefa Słoneckiego, autora książki “Zdrowie na własne życzenie” wygląda zachęcająco do jej stosowania. Ma ona na celu oczyszczanie organizmu z toksyn candida oraz wygojenie nadżerek zlokalizowanych w obrębie błony śluzowej przewodu pokarmowego, układu oddechowego, kobiecych narządów rodnych.

Dzieli on okres stosowania mikstury na trzy etapy:
– przez 6 mies. stosować roztwór soku z aloesu
– przez kolejne 3 mies. roztwór z pestek grejpfruta
– przez następne 3 mies. roztwór soku z Aloesu

Produkty potrzebne do sporządzenia roztworu:
Aloes (firmy dystrybucyjne: Forever, Starlife, California Fitnes).
Citrosept – krople, (firma Cintamani – apteka).
Świeży sok z cytryny, wyciskanej przed sporządzeniem roztworu w ilości 1/3 ? 1/2 całej cytryny ( w zależności od wielkości cytryny).
Oliwa z oliwek z I tłoczenia na zimno (autor książki zaleca stosować też olej kukurydziany oraz olej z pestek winogron ale osobiście nie polecam).

Sposób przyrządzania komponentów.
Roztwór Aloesu ? 500 ml Aloesu rozcieńczyć w stosunku 1 : 1 zimną przegotowaną wodą. Odstawić do lodówki.
Roztwór z Citroseptem – Do 500 ml przegotowanej zimniej wody dodać 35 kropli Citroseptu. Odstawić do lodówki.

Mikstura z Aloesem.
Zmieszać 10 ml oliwy z oliwek + sok z połowy cytryny + 10 ml roztworu Aloesu. Wypić rano na czczo i nie jeść przez 1/2 – 1 godz.

Mikstura z Citroseptem.
Zmieszać 10 ml oliwy z oliwek + sok z połowy cytryny + 10 ml roztworu z Citroseptem.

Według mojej oceny, mikstura musi być stosowana długotrwale i systematycznie. Należy ją traktować jako kurację wspomagającą. Proszę nie zapominać o równoleglym wzmacniani systemu odporności, stosując probiotyk, witaminy, związki mineralne oraz roślinne.

PREPARATY (Aktualizacja z dn. 28.06.2005)

Preparaty dla danego pacjenta dobieram indywidualnie biorąc pod uwagę szybkość metabolizmu, stan systemu odporności, współistniejące schorzenia, stopień toksemii organizmu. Wszelkie zalecenia, porady, dawki preparatów są tylko sugestią i nie należy ich traktować jako sposobu leczenia kandydozy. Strona ta nie ma charakteru komercyjnego, ale wobec bardzo wielu zapytań dotyczących leczenia Candida, podaję nazwy preparatów oraz nazwę firmy, która je sprzedaje.

Wspomagające system immunologiczny:

Selen 1 x 100 mg/dobę (chelat)
Cynk 1 x 15 mg/dobę dla kobiet, 1 x 30 mg/dobę dla mężczyzn (chelat)
Chrom 1 x 200 – 400 ug/dobę (chelat)

Wit.C 2 – 4 x 1000 mg/dobę (z wiśni Acerola)
Beta-Karoten (prowitamina A) 1 x 25 000 – 35 000j/dobę
Wit.E 2 x 400j/dobę

Probiotyki:

AC Zymes, Nutriplant, Laccid, Laccidofil, Pro Bacti 4, Trilac.

Preparat odkwaszający organizm:

ALKALA N – Proszek (lek firmy Sanum)
Preparat zawiera składniki zapobiegające zakwaszeniu organizmu, które może być spowodowane różnymi czynnikami, np. dietą oraz wysiłkiem fizycznym. Polecany dla osób, które chcą zapewnić organizmowi prawidłową równowagę kwasowo-zasadową.
Składniki:
Dwuwęglan sodu, dwuwęglan potasu, cytrynian sodu.
1 miarka proszku (3 g) zawiera:
– 2,7 g dwuwęglanu sodu
– 0, 3 g dwuwęglanu potasu
– 0,05 g cytrynianu sodu
Sposób użycia:
Dorośli: 1 miarkę proszku (3 g) należy rozpuścić w płynie o objętości 1 szklanki i wypić małymi porcjami w ciągu dnia.
Osoby z bezkwaśnością żołądka, zasadowicą, hipopotasemią oraz hypochlorydią nie powinny spożywać preparatu. Nie należy przekraczać zalecanej do spożycia porcji w ciągu dnia. Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.
Użycie pasków-testerów pH
Dzięki dołączonym do opakowania paskom-testerom pH możliwa jest pełna kontrola równowagi kwasowo-zasadowej. Końcówkę paska wskaźnika należy na krótko przytrzymać pod strumieniem moczu i porównać jej zabarwienie ze skalą kolorów na wewnętrznej stronie próbnika. Otrzymaną w ten sposób wartość pH należy wpisać do tabelki kontrolnej. W ten sposób można stwierdzić wpływ przyjmowanego pożywienia względnie chorób na poziom równowagi kwasowo-zasadowej.
Jeśli w kilku następujących kolejno pomiarach mierzona wartość pH jest poniżej 7, zaleca się przyjmowanie ALKALA N.
Przy wartościach pH w granicach między 6,0 a 7,0 należy codziennie rozpuścić pełną miarkę ALKALA N w szklance wody lub soku popijać z tego roztworu co kilka godzin w ciągu dnia.
Jeśli wartości pH leżą w przedziale pomiędzy 5,2 a 6,0, należy zwiększyć dawkę, jeśli powyżej 7,0, obniżyć lub całkiem pominąć następną dawkę leku.
Wartość pH kontrolujemy rano przed śniadaniem i przed przyjęciem ALKALA N. Następny pomiar kontrolny przeprowadza się wieczorem przed kolacją.

Preparaty lecznicze:

Aloes (firm dystrybucyjnych: Forever, California Fitnes, Starlife).

Para Protex (firmy dystrybucyjnej – Californii Fitnes – 100 tabl)
Profilaktycznie: stosujemy 2 tabletki dziennie.
Leczniczo – leczenie grzybic, gronkowca, pasożytów i innych drobnoustrojów:
Przez pierwsze trzy dni – 1 tabletka rano na czczo. każdą tabletkę popijać minimum szklanka wody.
Przez kolejne trzy dni (4, 5, 6 dzień) 1 tabl. rano na czczo oraz 1 tabl. na pół godz. przed kolacją i minimum 2 godz. po wcześniejszym posiłku.
Przez następne trzy dni (7, 8, i 9 dzień) – 1 tabl. rano, 1 tabl. przed obiadem i 1 tabl. przed kolacją, minimum 2 godz. po wcześniejszym posiłku.
Potem przez kolejne 3 dni ( 10, 11 i 12 dzień) 1 rano na czczo, 1 w południe i 2 tabletki na wieczór.
Analogicznie postępując (13, 14 i 15 dzień) 2 rano, 1 w południe, 2 wieczorem.
Kończymy kurację (16 dzień i dalej do końca kolejnych 9 dni) – 2 rano, 2 w południe i 2 wieczorem.

Detox (firma dystrybucyjna Vision) – przez 5 dni 1 x 1 kaps. po posiłku, przez kolejne 5 dni 2 x 1 kaps. Potem 3 x 1 do końca drugiego etapu. W trzecim etapie stosować 2 x 1 kaps. Profilaktycznie po zakończeniu kuracji 1 – 2 kaps/dobę. Proszę pamiętać o piciu 2 l wody niskomineralizowanej bądź z filtra o odwróconej osmozie. UWAGA – preparat zawiera Wilkakorę. Przeciwskazaniem do jego stosowania są wszelkie implanty ( sztuczne zastawki serca, przeszczepu narządów, protezy kości itp.).

Ursul (firma dystrybucyjna Vision) – 2 x 1 kaps. jedną rano a drugą na 1 godz. przed wykonaniem zabiegu aparatem Zapper. Dystrybutor – firma Vision. W zastępstwie preparaty z apteki – srebro koloidalne, cynk koloidalny, złoto koloidalne oraz preparaty oparte na bazie Jeżówki purpurowej.

Life Pack Senior (firma dystrybucyjna Vision – preparat multiwitaminowy + probiotyk)- 2 x 1 kaps. Jedną zażyć rano a drugą po wykonaniu zabiegu aparatem Zapper. Profilaktycznie 2 x 1 kaps. Dystrybutor – firma Vision. Można w zamian jego ( chociaż nie polecam ) zastosować odzielnie z apteki oraz zespół witaminowo – mineralny oraz probiotyk. Po wykonaniu zabiegu aparatem Zapper należy spożyć dawkę probiotyku.

Czosnek (1000 mg aliacyny – firma Walmark – apteka) 2 x 1 kaps. Ponieważ zawiera olejki eteryczne, aby pozbyć sie przykrego zapachu, żuć natkę z pietruszki bądź ziarenka kawy. Kupić go można w aptece. Producent – firma Walmark. Uwaga – w przypadku skłonności do niedociśnienia stosować tylko 1 kaps. wieczorem.

Noni (firmy dystrybucyjne: California Fitnes, Starlife preparat z owoców Noni ) – dawkowanie stosować zgodnie z zaleceniem producenta.

Citrosept – krople (apteka). Stosować maksymalną dawkę na kandydozę. Rozcieńczać wodą. Nabyć preparat można w aptece. Uwaga – wzmaga wchłanianie o 300% nie tylko składników pokarmowych ale i farmaceutyków.

Pau D’Arco (firma dystrybucyjna Starlife) – 2 – 3 x dz. 2 kaps. Dystrubutor – firma Starlife.

Tran (apteka) 1 x 1 łyżkę rano na czczo.

ALBICANSAN D5 KROPLE – Lek homeopatyczny.
Zakażenia grzybicze pierwotne i wtórne. Właściwości: Lek działa wzmacniająco system odpornościowy poprzez stymulację limfocytów T. Działanie izopatyczne polega na obecności w leku form saprofitycznych (faza drożdżaków) i pasożytniczych (postać grzybicza Candida albicans).
Przeciwwskazania: nieznane
Dawkowanie: Doustnie: 1 raz dziennie 8 kropli przed jedzeniem.
Zewnętrznie:
a) 1 raz dziennie wcierać w zmienioną chorobowo skórę 5 – 10 kropli
b) w przypadku stosowania preparatu ALBICANSAN w iniekcjach, w dni w które nie przyjmuje się zastrzyków, wcierać dwa razy w tygodniu 5 – 10 kropli w skórę zmienioną chorobowo lub w skórę okolicy łokciowej
Działanie niepożądane: nieznane.
Lek wydaje się tylko z przepisu lekarza.

Citrokehl – Lek homeopatyczny – 100ml – Krople.
Zawiera kwas cytrynowy. Aktywizuje oddychanie komórkowe, reguluje ph płynów ustrojowych, zapobiega procesom fermentacji, stosowany w dysbakteriozach przewodu pokarmowego.
Dawkowanie – 3 x dziennie po 60 kropli (1 łyżeczka od herbaty) przed jedzeniem. Uwaga – nie stosować u dzieci, zawiera 12.4 % alkoholu etylowego.

Aparat Zapper. Wykonywać codziennie przez 3 tyg. trzy zabiegi po 7 min. i robić między nimi odstęp 20 min. Potem 2 – 3 x w tyg. przez cały okres leczenia, Profilaktycznie 2 x w tyg. Aparat w cenie 70 – 80 zł. Najlepiej kupić u znanego producenta albo na aukcji Allegro.

Wykonać należy przed rozpoczęciem leczenia następujące badania dodatkowe :

Analiza pierwiastkowa włosów
– http://www.biomol.pl

Badanie krwi w ciemnym polu widzania
– http://www.biomol.pl
– http://www.vegamedica.pl/

Ma to na celu ocenę:

– stanu wewnętrznego środowiska organizmu
– zmian równowagi kwasowo-zasadowej
– zaburzeń trawienia białek (pojawienie się “rulonów” krwinek czerwonych
– zmian potencjału oksydoredukcyjnego
– wytrącanie włóknika we krwi
– tendencji komórek do procesów degeneracyjnych; (starzenia się organizmu)
– przyspieszonej atrofii komórek (starzenia się organizmu),
– autolizy krwinek białych spowodowanej przez zanieczyszczenie toksynami
– zaburzeń endobiotycznych w komórkach
– ewolucji endobiontów w kierunku form wysoko rozwiniętych, które powodują chorobę
– zaburzeń w składzie mikroflory bakteryjnej jelita grubego

Badania laboratoryjne:

– morfologia pełna
– stężenie glukozy w surowicy i ew. krzywa cukrowa
– badanie ogólne moczu plus ph moczu
– cholesterol całkowity i jego frakcje
– poziom trójglicerydów
– posiew kału na grzyby – badanie ilościowe, bez antybiogramu, ew. badanie mikroskowowe bezpośrednie
– badanie kału na pasożyty
– wymaz z okolicy odbytu na owsiki w pełni księżyca
– wymaz z nosa – badanie dwukrotne
– wymaz z gardła – badanie dwukrotne
– IGA – przy słabo funkcjonującym systemie odporności
– IGE – w przypadku podejrzenia o alergie czy astmę oskrzelową.

lek. med. Andrzej Janus

http://www.zdrowie.klips.org/cichy_zabojca_nowy.htm

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.
Dodaj Komentarz

5 Responses



Dodaj komentarz