Smak bezglutenowej diety

Smak bezglutenowej diety

Czytam właśnie książkę o bogactwie kulinarnym Chin (Płetwa rekina i syczuański pieprz, autorstwa Fuchsii Dunlop), gdzie opisane są złożoności kuchni chińskiej i niezliczona ilość jej smaków.

Każdy kucharz musi  je wyróżnić! A są to np.: smak domowy, lekko słony, pikantny i lekko piekący, smak z nutą rybnego aromatu, łączący słone, kwaśne i pikantne nuty z intensywnymi aromatami czosnku, imbiru i dymki, smak mrowiący i piekący opierający się na kombinacji chili i pieprzu syczuańskiego, smak czerwonego oleju, smak pasty czosnkowej smak przypalonych chili (tak!), smak umami, który  wykrywa obecność glutaminianu oraz  smak dziwny. Ten spodobał mi się najbardziej, szczególnie, że w opisie wymienia sie nuty słone, slodkie, odrętwiające, ostre, kwaśne i aromatyczne.

Zastanawiam się jakie smaki ja rozróżniam. Nasza przecietna gama ogranicza się do smaku kwaśnego, słonego, słodkiego i gorzkiego, choć zdarzya się, że gdy brakuje słów, możemy powiedzieć, ze to smakuje DZIWNIE.  Ta dziwność doświadczeń smakowych chyba też jest przypisana autyzmowi.

Osoby z autyzmem często zwracają na siebie uwagę dziwnymi rytuałami zwiazanymi z jedzeniem, nieraz  bardzo  wybiórczym. Preferują np.  jedzenie o określonej konsystencji czy kolorze. Często są strasznymi niejadkami.  Zazwyczaj są to dzieci nadwrażliwe smakowo – jedzenie zbyt silnie stymuluje ich kanał smakowy.

Inne  dzieci z ASD  liżą przedmioty, żeby je lepiej poznać, a nawet – niektóre z nich zjadają rzeczy niejadalne (to prawdziwy problem, który doprowadził niedawno jednego z naszych młodych mężczyn do szpitala!  Chłopak połknął torebki foliowe, które zatkały cały żołądek, potrzebna była interwencja chirurgiczna). Inny znany mi Autik, buszując w nocy po kuchni, zjadł prawie pół szklanki soli (potem zwymiotował, oczywiście!).  Charl Delacato podejrzewa, że te osoby mają  zbyt małą wrażliwośc na smak.

Apetyt może  być wzmocniony przez niektóre  leki (wymienia się tu min. zapisywany  w autyzmie Rispolept, czy w  padaczce  – Depakinę Chrono) – wtedy nie ważny jest smak potraw, wazne by było ich dużo!

Kiedy leczenie autystycznej osoby wymaga wprowadzenia diety bezglutenowej, bezmlecznej czy bezcukrowej, a może także zalecone są inne wyrzeczenia dietetyczne z powodu alergii czy nietolerancji pokarmowej, powstaje pytanie: CZY TAKIE JEDZENIE JEST SMACZNE ? Jaki jest smak potraw bezglutenowych ?

Moje (Mateusza) doświadczenie opisałam tutaj: https://www.domrainmana.pl/index.php/2013/02/28-lat-na-diecie-bezglutenowej-i-bezmlecznej/   Sama także od czterech lat stosuję diete bezglutenową. Nie bójcie się. Ma dobry smak